Elevii din Borşa au fost vizitaţi de poliţiştii de prevenire

0
481

Pentru că a mai rămas puţin timp până la încheierea acestui an şcolar, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu cei din cadrul Poliţiei oraşului Borşa şi un reprezentant al Centrului Antidrog Maramureş, i-au vizitat pe elevii liceului din Borşa pentru a le oferi câteva sfaturi utile în vederea petrecerii unei vacanţe în siguranţă.

Una dintre priorităţile poliţiştilor de analiză şi prevenire a criminalităţii o reprezintă informarea elevilor cu privire la  consecinţele unor alegeri care le pot afecta dezvoltarea individuală, precum şi încurajarea unor deprinderi de viaţă sănătoase. Pentru a nu deveni victime şi pentru a conştientiza anumite riscuri, elevilor din Borşa le-au fost prezentate în această săptămână informaţii din mai multe domenii de interes pentru vârsta lor: siguranţa pe Internet, consecinţele consumului de droguri, prevenirea fenomenului de bullying şi a violenţei în şcoli şi răspunderea penală a minorilor. De asemenea, poliţiştii le-au transmis liceenilor sfaturi pentru a-şi petrece vacanţa de vară astfel încât să nu devină victime, dar nici autori ai vreunei infracţiuni.
Deoarece liceenii îşi petrec tot mai mult timp pe diverse site-uri de socializare, poliţiştii au discutat în principiu despre riscurile utilizării nesupravegheate şi nelimitate a internetului, despre siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile şi respectarea drepturilor de autor. Pentru protejarea liceenilor de pericolele generate de lumea virtuală, poliţiştii le-au recomandat să nu ofere necunoscuţilor de pe internet informaţii personale despre ei sau familiile lor (număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al părinţilor sau al rudelor etc.); să manifeste prudenţă atunci când postează fotografii pe reţelele de socializare sau când le transmit prietenilor; să nu accepte cererile de prietenie venite din partea unor persoane necunoscute. Poliţiştii le-au reamintit că fotografiile sau filmuleţele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere şi servere, chiar dacă ei şterg postarea iniţială şi că nu tot ceea ce citesc sau văd pe internet este adevărat.
De asemenea, poliţiştii au discutat cu elevii despre răspunderea penală a minorilor şi măsurile educative care se pot dispune împotriva celor care comit fapte penale şi răspund penal şi i-au sfătuit pe elevi ca în perioada vacanţei de vară să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să nu intre în anturaje dubioase şi să fie prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute!
Sesiunea de informare s-a încheiat cu premierea a trei elevi de clasa a X-a, care au primit diplome în cadrul concursului naţional “Mesajul meu antidrog”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.