Şcoala profesională duală, paşi spre concretizare

0
555

Instituţia Prefectului – Judeţ Maramureş a convocat o întâlnire din seria menită să ducă la înfiinţarea în Maramureş a unor şcoli profesionale duale, care să pregătească tinerii pentru practicarea unor meserii cerute pe piaţa locală a muncii. La întrunire au participat prefectul Sebastian Mihai Lupuţ, şapte agenţi economici şi doi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Vasile Ban, inspector şcolar general adjunct, şi Livia Pop, inspector şcolar.

“Avem în vedere înfiinţarea unor şcoli profesionale de 3 ani (n.n. pe lângă cele care există), ca astfel să îi ajutăm pe elevii care absolvă clasa a VIII-a să înveţe o meserie şi apoi să aibă un loc de muncă. Aceşti elevi trebuie să fie luaţi în grijă atât de Inspectoratul Şcolar, care va pune la dispoziţie săli de clasă şi cadre didactice, cât şi de dumneavoastră, care îi veţi ajuta financiar şi îi veţi pregăti profesional. Nu va fi vorba de o perioadă de practică de o săptămână, ca până acum, ci de o calificare pe o perioadă de trei ani, ca la final absolventul să îşi cunoască foarte bine meseria”, a precizat prefectul Lupuţ.
Şcolile profesionale sunt necesare în acest moment în Maramureş, iar elevii ar trebui să se dovedească interesaţi să urmeze o asemenea şcoală, ca să aibă parte de pregătire practică într-un cadru performant, prioritate la angajare şi burse oferite de stat şi de angajator. În judeţul Maramureş, cererea de forţă de muncă provine preponderent de la angajatori din industria lemnului, electromecanică, pielărie şi textile. Un punct forte al marilor angajatori din judeţ este faptul că oferă condiţii de lucru bune, care nu pun în pericol sănătatea angajaţilor. În ceea ce priveşte clasele de elevi, acestea se pot înfiinţa şi în localităţile unde au sediul firmele interesate.
Exemple de bună practică există în Braşov şi Timişoara, unde astfel de şcoli profesionale funcţionează. În aceste cazuri, s-a făcut o asociere între firmele interesate, ceea ce ar fi de dorit să se întâmple şi în Maramureş. Elevii din clasele a VIII-a se pot orienta spre şcolile profesionale existente, în cunoştinţă de cauză. (v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.