50 de ani de relaţii diplomatice România-Iordania

0
654

Ce pot face cărţile?

S-ar putea subestima în mod eronat puterea cărţii. În realitate, aceasta e uriaşă, e incredibilă, căci în ţesătura lumii, lucrurile, evenimentele, chiar petrecute la distanţă, se înrâuresc unele pe altele extrem de puternic. Impactul unui moment cultural de calitate petrecut în România reverberează, în multe ţări din lume şi invers. Există persoane, ţări şi popoare care, dintr-un impuls firesc, dintr-un sentiment de recunoaştere şi solidaritate reacţionează la nivelul cel mai înalt la evenimente culturale în care se vorbeşte despre ţara, despre valorile şi reprezentanţii lor.

Recenta vizită la Amman a reprezentantului Asociaţiei Nord pentru Cooperare şi Integrare (ANCI) şi totodată director al Editurii Proema din Baia Mare, Dl. Alexandru PETERLICEANU, efectuată ca răspuns la invitaţia Directorului Clubului Diplomatic al Iordaniei, Dl. Sami Gammah, a fost efectul unui impact cultural şi livresc de ţinută.
Împlinirea a 50 de ani de relaţii diplomatice româno-iordaniene a generat manifestări aniversare impecabil derulate sub egida ambasadelor iordaniană şi română, atât în Regatul Haşemit al Iordaniei, cât şi la Bucureşti. Proiectul „Maramureşul în lume – ima­gine, cultură, spiritualitate”, iniţiat de ANCI în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş a fost parte din acest şir de manifestări. Proiectul, derulat în colaborare cu Ambasada României la Amman, cu Ambasada Iordaniei la Bucureşti şi Editura Proema din Baia Mare, a marcat astfel un punct pe harta culturală a lumii.
Puterea „de laser” a poeziei, a cuvântului merge până la a trezi lucrurile din starea lor genuină. Similară cu puterea cuvântului profetic, această energie a fost remarcată de Nichita Stănescu, care vedea în poezie posibilitatea „de-a găsi leacul cancerului prin cuvinte”. Eminescu găsea o şansă de-a căpăta tinereţe, de-a fi salvat de boală, de suferinţă şi de moarte, prin frumuseţe. Puterea cuvântului funcţionează şi în postmodernitatea noastră, când poezia şi cultura pot deschide căi ce par obturate, pot dezlega minţi şi deschide inimi pentru o excelentă comunicare diplomatică, constructivă.
În toamna lui 2015, ANCI în colaborare cu Proema a lansat, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, într-o elevată  atmosferă diplomatică şi culturală, în prezenţa a 7 ambasadori şi diplomaţi, volumul Poeme fără frontiere, ediţie bilingvă română-arabă din creaţia a doi poeţi reprezentativi din culturile iordaniană şi română: Nichita Stănescu şi Mustafa Wabi Al Tal.
Impactul major al acestui eveniment a fost invitarea preşedintelui CJ Maramureş, Dl. Zamfir Ciceu, a reprezentanţilor ANCI şi a editorului de la Proema, în capitala Regatului Haşemit al Iordaniei. Scopul vizitei – unul cultural-diplomatic: prezentarea cărţii la Amman, promovarea imaginii judeţului Maramureş din punct de vedere cultural şi spiritual în Regatul Haşemit, creşterea fondului de carte românească în ediţie bilingvă (română-arabă) din bibliotecile iordaniene şi din centrele culturale ale românilor din diaspora iordaniană
Cum, din cauza agendei de etapă mult prea încărcate, demnitarul maramureşean Dl. Zamfir Ciceu n-a putut răspunde onorantei invitaţii, a rămas în seama D-lui Alexandru Peterliceanu, reprezentant delegat ANCI şi totdată editorul Proemei, să facă faţă onorantei vizite. Primirea oaspetelui de către demnitari ca Dl. Sami Hammah, preşedintele Clubului Diplomatic al Iordaniei, de către preşedintele Senatului Iordanian, Excelenţa Sa Dl. Faisal al-Fayez, într-o atmosferă de cordialitate şi amiabilitate au arătat cât de importantă este cultura, cartea, creaţia, în Regatul Haşemit al Iordaniei.

Proiecte de cooperare într-un mediu distins, cultural-diplomatic

Toate evenimentele proiectate –  lansarea cărţii Poeme fără frontiere, la Clubul Diplomatic al Regatului Haşemit al Iordaniei, la casa memorială a poetului Wabi Al Tal în Irbid, la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti, primirea de către preşedintele Senatului iordanian, E.S Dl. Faisal al-Fayez, dineul oferit de înaltul demnitar, excursia la Marea Moartă, alte momente memorabile – s-au derulat într-o atmosferă plină de cordialitate şi atenţie, prin grija ambasadorului român în capitala Regatului Haşemit, Excelenţa Sa, Dl. Bogdan Filip şi Dl. Leonardo Cernăianu, adjunct al Şefului Misiunii diplomatice. Oaspetele de la Baia Mare a oferit în dar Albumul „Săpânţa” în ediţie română-arabă şi volumul Poeme fără frontiere şi s-a adresat onorantelor gazde relevând că vocea care vorbeşte în orice carte este mai mult sau mai puţin aceeaşi. Poetul e „o pată de sânge care vorbeşte” în numele unei fiinţe unice – Omul.
Într-un mediu distins politico-diplomatic şi academic, momentele din Iordania au prilejuit nu doar delectarea pe care o dă mereu arta, ci şi un fructuos schimb de idei, de recunoaştere a valorilor ce definesc culturile iordaniană şi română. S-a schiţat, în aceste contexte, eşafodajul unor viitoare relaţii economice şi culturale de interes reciproc, între un guvernorat iordanian şi judeţul Maramureş. Punerea în practică a acestui proiect rămâne în seama administraţiei ce se va institui ca urmare a alegerilor din 5 iunie 2016. Prin urmare, întrebarea Ce poate face o carte, un proiect cultural? are un răspuns ferm: Cartea poate construi punţi invizibile, dar solide, cartea face posibilă înţelegerea, poate tăia pârtii spre o lume viitoare, în care să ne valorizăm reciproc tradiţiile, mentalităţile, omenescul din ambele ţări implicate, sau de oriunde de pe suprafaţa terestră.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.