Creşterea oilor, o afacere între profit şi pierdere

0
4399

Să faci o afacere din creşterea oilor nu este un lucru uşor. Ea poate fi totuşi rentabilă dacă se îndeplinesc câteva condiţii. Prima dintre ele ar fi numărul de oi pe care îl ai. Astfel, conform spuselor unui fermier cu experienţă în domeniu, dacă deţii un efectiv de minim 200 de oi, atunci ai putea obţine profit.
O altă condiţie ar fi ca statul, prin instituţiile abilitate în domeniu, să sprijine mai puternic micii fermieri, care reprezintă viitorul zootehniei în Maramureş: „Suntem sprijiniţi şi nu prea. Asta din cauza faptului că nu se dau subvenţiile la timp. De exemplu, nu am primit un leu de anul trecut pentru animale. Abia acum s-a primit ceva pentru terenuri. De asemenea, subvenţiile sunt destul de mici. Totodată, există probleme cu păşunile pentru că acestea sunt închiriate de asociaţii care, de fapt, nu au animale, numai membrii din asociaţie, aşa că va fi foarte complicat şi anul acesta, foarte greu se depun dosarele. Nu ştiu ce să zic … legislaţia nu este exactă şi nu se respectă. Se spune una şi se face alta. În loc să spună clar că utilizatorul trebuie să folosească păşunile. Când vine cu normele de aplicare, le dau pe după casă, pe după şură, şi nu e în regulă. Mai mult, poartă oamenii pe drumuri, depăşesc termenele, sunt foarte mulţi penalizaţi şi uite că, din păcate, pierdem mulţi bani europeni pe terenuri”, a declarat Gheorghe Buda, fermier din zona Chioarului.

Preţurile la miei şi lână au scăzut în acest an

O altă piatră de moară pentru crescătorii de ovine a fost şi faptul că preţurile la animale au scăzut simţitor faţă de anul trecut, spre exemplu. În aceste condiţii, profitul lor s-a diminuat semnificativ: „Eu am totuşi speranţa că în Maramureş zootehnia va fi profitabilă, dar în acest moment este o perioadă chiar grea, din cauză că nu sunt preţuri la miei, nici la lână. Multă lână se aruncă efectiv, că nu ai ce să faci cu ea. Nu primeşti nici măcar un leu pe lână. Anul trecut măcar a fost doi lei, acum nu iei mai nimic pe ea. Deci din punctul acesta de vedere este foarte dificil, dar ca şi zonă, ca şi potenţial de creştere a animalelor, Maramureşul este regiunea care poate să prospere prin creşterea animalelor, pentru că nu merge la noi cultura mare. Pomicultura, în schimb, şi creşterea animalelor, astea merg şi zic eu că sunt de viitor, dar numai dacă vom fi ajutaţi în sensul acesta. Şi atunci vom face plus valoare, altfel…nu”, a mai spus fermierul.

Rentabilitatea fermelor cu minim 200 de animale

Se pare că rentabilitatea unei ferme de oi începe de la 200 de capete, dar nu mai mult de 500. Asta din cauza specificului terenului existent la noi în judeţ: „La creşterea ovinelor este rentabil cine are o fermă cu peste două sute de capete. Deci cam aici ar trebui să ajungem noi, cu efective de animale de minim două sute şi până la cinci sute, nu mai mult, pentru că nu-s terenurile de aşa natură, însă, între aceste limite, zic eu că este o fermă profitabilă. Cred că acest gen de ferme ar trebui să fie sprijinite, să se dezvolte. Că e greu cu una mai mare, din cauză că nu ai condiţii, nu găseşti oameni buni care să te ajute, să muncească, deci nu sunt. Şi ciobanii care îşi fac treaba bine nu vin pe bani puţini şi trebuie să ai grijă de ei, cum le vorbeşti, să nu-i superi dacă nu fac ceva bine şi doar să încerci să le spui pe ocolite, că altfel îţi dau bota în mână şi au plecat. Mai bine se duc dincolo, unde stau patru-cinci luni de zile, până ce italianul le trage o ţeapă, spre exemplu, şi după aia vin tot fără bani acasă. Eu am o fermă cu 500 de oi, o voi menţine până anul viitor, când o voi preda fiului meu, că termină agronomia la Cluj şi sper să continue el afacerea”, a conchis fermierul.
„Cheltuielile cu animalele sunt mari, trebuie să plătim păcurari cu cel puţin 1.500-1.800 de lei. Şi nici aşa nu găsim oameni. Mai mult, nu scoatem tot timpul randament de la oi încât să putem plăti ciobanul şi să ne şi rămână ceva. Dacă nu luăm bani şi de la păşune, ca subvenţie, atunci trebuie să ne vindem oile, că altfel ajungem la sapă de lemn! Păşunile sunt într-un hal de nedescris că nu s-a mai lucrat mai nimic pe ele de trei ani de zile. Laptele de la vaci nu ai unde-l vinde. Deci situaţia este grea în acest moment în domeniul creşterii animalelor”, ne-a explicat Paul Gheorghe, un alt proprietar de animale din Deseşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.