Divorţ în stil englezesc

0
502

În ultimele trei zile, am fost martori la comentarea unui eveniment, urmărit cu mari emoţii de toată lumea. Cu un impact mediatic comparabil cu aselenizarea, iar în plan politic cu prăbuşirea URSS şi a regimurilor satelite.
Brexit – un cuvânt care va face istorie. Ce fel de istorie? Am auzit până acum sute şi sute de păreri. De la versuri la capul mortului, la idei care sugerează luciditate şi chiar un recurs la istoria acestui popor.  Ignorată, uitându-se că în democraţia modernă, patria ideilor liberale este în primul rând Anglia. Prima schiţă a Constituţiei: Magna Carta Libertatum, în 1215. În Anglia există Parlament din 1689. Prea puţini şi-au dat seama că ţara insulară este o Europă aparte. Şi o mare forţă colonială.
Oricum, pasul este făcut: prin votul majoritar al cetăţenilor s-a hotărât ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Formula? Prin referendum. Numai că după anunţarea rezultatelor, Regatul Unit dă semne de secesiune. În special Scoţia bate serios din picioare să rămână în UE. Şi nu numai Scoţia. Până şi Londra ar încerca imposibilul. Cert este că pentru unii britanici, ziua de 23 iunie 2016 a fost ziua independenţei, iar pentru alţii, ziua catastrofei. Presa americană a fost constatativă, prin titluri de genul: Britanicii şochează lumea cu votul de a părăsi UE. Presa germană scrie că a fost o zi tristă pentru Europa. Premierul finlandez, după aflarea rezultatului, afirmă: spuneţi-mi că dorm şi că am avut un coşmar.
Asemenea lumi evoluează în trei etape: criză, haos şi soluţii proaste.  Ce s-a întâmplat în Marea Britanie mi se pare o trezire în realitatea la zi. Inclusiv felul în care ţările din UE se raportează la Club. S-a practicat un limbaj academic, protocolar, nu de puţine ori adulator.
Jurnalişti născuţi din ONG-uri, finanţate mănos, susţin fără discernământ tot ce poartă marca Bruxelles. Pentru români, care au ţara în mult amânata aşezare economică, socială şi culturală, proiectul UE este cel mai generos la îndemână. A fost numit un proiect avangardist, care merită urmat. Pentru noi, el rămâne unul de solidaritate cu partea unui continent care s-a dezvoltat inegal.
Dacă ne gândim la Regatul Unit, el nu suferă de modestia materială din Estul Europei. Îşi poate permite să se joace chiar cu propria stare. Un joc care-i poate costa şi pe alţii. Pe la noi merge vorba: când îţi merge bine eşti prea buiac. Oare din acest confort au făcut britanicii referendum? Analiştii politici spun că este vorba de o tensiune chiar în partidul lui Cameron. De aici ar fi pornit scânteia. Oare şi la britanici orgoliul puterii merge până la sacrificiu?
Dacă este aşa, gestul mi se pare unul egoist. Britanicii care au votat pentru ieşirea din UE s-au gândit  numai la ei. Nu şi la cei care aspiră spre un bine european. Că aşa a fost înţelegerea prin 2007. Am crezut că a trecut vremea biletului lui Churchill. Să zicem că britanicii se vor descurca cu umorul lor. Noi trebuie să gândim lucid şi repede ce se întâmplă cu România, cu cei de aici, dar mai ales cu cei plecaţi. Oficialii noştri ne asigură că efectele brexit asupra României vor fi limitate.
Mă tem că fapta englezească poate fi luată model. Explozia de bucurie a partidelor naţionalist extremiste are la orizont cucerirea puterii. Aici trebuie gândită România şi în contextul vecinilor. Au fost depistate patru tipuri de referendum, care pot sfâşia Europa. Dar şi România. Asta ne dorim?, se întreabă Cristian Unteanu.
Meseria mea nu este de alarmist, dar trebuie să constat lumea în care trăiesc. Cred că migrena românilor este siguranţa naţională. Deşi s-a afirmat că poziţia Marii Britanii în NATO va rămâne neschimbată. Pe lângă şocul psihologic, care provoacă atâtea comentarii, minţile Europei trebuie să gândească astfel încât să fie limitate stricăciunile.
Mă îngrijorează, nu numai pe mine, că nu avem lideri cu viziune în Europa. Cameron a dat drumul păsărilor din colivie numai de dragul zborului. De aceea brexit poate fi un divorţ în stil englezesc. Al cărui scenariu era cunoscut demult.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.