Plăţi pentru terenurile controlate

0
391

Din data de 23 iunie 2016, a început procesarea în vederea autorizării la plată a fermierilor cu cerere unică de plată în campania 2015, fermieri care au făcut obiectul controalelor pe teren (clasic, teledetecţie, ecocondiţionalitate) pe campania 2015. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai are 3 zile să facă plăţile pentru subvenţiile acordate fermierilor în anul de cerere 2015. În acest termen, funcţionarii agenţiei de plăţi ar trebui să achite în timp record banii pentru 87.904 de beneficiari pe ţară, iar în Maramureş, circa 3.000. Ministerul Agriculturii a apelat însă la “colacul salvator” şi a cerut prelungirea termenului limită, aşa cum permite Comisia Europeană!
• Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, a confirmat prelungirea termenului pînă la care statele membre pot efectua plăţi directe, fără reduceri ale ratei de rambursare, astfel că noua dată-limită este 15 octombrie 2016, faţă de 30 iunie 2016, informează un comunicat al Reprezentanţei din România a Comisiei Europene. Oficialul european a subliniat că aceasta este “o măsură excepţională, care reflectă dificultăţile cu care unele agenţii de plăţi s-au confruntat în primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC). Ea înseamnă o flexibilitate fără precedent din partea Comisiei Europene şi, pe baza nivelurilor actuale de plăţi, ar putea genera economii în valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, şi agricultorii lor, care nu au efectuat plăţile pînă la data de 30 iunie. Pornind de la discuţiile avute cu un număr de state membre şi regiuni, am încredere că această măsură, care foloseşte toate mijloacele posibile la dispoziţia Comisiei, îndeplineşte în totalitate nevoile acestora în termeni de flexibilitate maximă şi garantarea rambursării integrale a valorii plăţilor”.
• Suma totală autorizată la plată pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Buget Naţional), pentru plata regulară aferentă Campaniei 2015 este de 1,253 miliarde de euro, pentru un număr de 798.903 beneficiari.
• La 1 martie 2016, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început procesul de primire a cererii unice de plată pentru campania 2016. Pînă săptămîna trecută, au fost înregistrate la centrele locale şi judeţene ale agenţiei un număr de 894.848 cereri pentru o suprafaţă utilizată de 9.333.855 ha.

Băncile ţin banii 7 zile!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură virează subvenţiile agricole în conturile Trezoreriei şi de acolo ajung în cele ale băncilor, unde există sesizări că sînt blocate şi se produc întîrzieri chiar şi de o săptămînă, ceea ce nu poate fi admis. Băncile sînt somate de ministrul agriculturii Achim Irimescu să transfere cît mai repede banii în conturile beneficiarilor. Între fermieri şi bănci există contracte în derulare, de finanţare a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, şi în acest sens a fost redus costul faţă de anul 2015, prin reducerea dobînzii la 2,5 %, iar comisionul aplicat de către bănci este de maximum 1%.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.