Primăria Şomcuta Mare caută soluţii pentru gestionarea problemei deşeurilor menajere

0
713

Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor Menajere în judeţul Maramureş este departe de a fi operaţional. Totuşi, administraţiile locale deja se gândesc la soluţii viabile pentru viitor, fie că depozitul ecologic va funcţiona, fie că nu.
Este şi cazul primăriei din Şomcuta Mare care, forţată de împrejurări, şi-a creat un serviciu propriu de salubrizare în urmă cu ceva ani. Acesta este funcţional în prezent, fiind autorizat din toate punctele de vedere: „Nu ştiu când va fi şi funcţional Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Maramureş. Noi avem serviciul nostru de salubrizare, avem două maşini, şoferi, oameni angajaţi. Deocamdată transportăm gunoiul la Baia Mare. Dar nu ştiu ce se va întâmpla când se va închide groapa de gunoi de aici şi nici când se va deschide dincolo. Eu sper doar să nu păţim ca şi Clujul, să închidem depozitul din Baia Mare şi să nu fie deschis celălalt, de la Fărcaşa. Eu am făcut şi anul trecut nişte demersuri către asociaţie pentru că nu mi se pare normal ca un agent privat să ia banul de la primărie, iar administraţia locală să recupereze apoi banii de la cetăţeni. Eu am iniţiat un proiect de hotărâre de consiliu local în anul 2008 pentru delegarea de gestiune, ca să externalizăm serviciul acesta. Vreau să vă spun că niciunul dintre operatorii pe care i-am contactat nu a vrut ca să facă treaba asta, aşa că atunci am renunţat la idee. Am făcut în schimb demersurile pentru autorizarea serviciului nostru, l-am autorizat şi acum ne facem noi salubrizarea”, a declarat Ioan Buda, primarul oraşului Şomcuta Mare

Spaimă pentru serviciul propriu că nu va mai avea utilitate

Ghene de gunoi
Ghene de gunoi

Dacă sistemul de management integrat al deşeurilor va deveni funcţional şi va avea un operator unic, atunci administraţiile care au deja serviciu autorizat de salubrizare îşi vor pierde utilitatea. Cel puţin în teorie. În această situaţie s-ar găsi Coroieniul, Târgu Lăpuş sau Şomcuta Mare. Totuşi, primarii acestor localităţi speră că se va găsi o soluţie viabilă care să includă şi serviciile lor: „Nu ştiu nici ce vom face dacă depozitul ecologic va funcţiona şi va exista un operator unic acolo, iar serviciul nostru îşi va pierde obiectul muncii, că vom fi obligaţi. Dar probabil că va fi, din câte am înţeles eu, o negociere pe fiecare localitate în parte, despre cum se va face. De asemenea, poate vom putea să şi predăm serviciul nostru la ei. Ideal ar fi să încheiem noi o convenţie cu viitorul operator prin care să facem în continuare salubrizarea, dar sub tutela lui. Soluţia aceasta ar fi de departe cea mai bună, pentru că ai oamenii tăi, îţi faci treaba sigur, cum ştii tu mai bine. Ei nu ar fi interesaţi să facă salubrizarea în fiecare colţişor, şi  pune oameni să-i urmărească: de ce nu faceţi acolo salubrizarea, sau dincolo şi atunci cetăţenii vor veni la noi la primărie  să spună că nu plătesc din cauză că la ei pe stradă nu au fost. Eu cum verific?!? Deci, pot spune că este o problemă foarte complicată asta cu salubrizarea, nu e ca şi la apă: nu a plătit i-ai luat contorul şi gata. Dar dincoace să-i spui că nu îi mai ridici gunoiul, poate merge omul  să o arunce pe vale”, a conchis primarul.

Cetăţenii vor doar un serviciu de salubrizare funcţional şi ieftin

În ceea ce priveşte oamenii, care sunt şi vor fi practic beneficiarii direcţi ai acestui serviciu de salubrizare, problema care se pune  este cum o face şi cu ce costuri: „Nu mă interesează pe mine că primăria duce gunoiul menajer, sau vine o firmă privată. Ideea este să se facă bine şi cu costuri minime pentru noi”, a spus Ioan Pop, localnic. „Noi vrem ca străzile să fie curate şi gunoiul dus la timp. În rest, cine le face şi cine nu le face, nu ne interesează. Doar să nu se scumpească salubrizarea, că atunci ar fi o problemă”, a explicat şi Doru Lupei, un alt cetăţean al oraşului. „Eu oricum nu plătesc gunoiul, că nu am casă aici, dar ar fi bine să se facă lucru de calitate pentru cei care plătesc şi beneficiază de salubritate”, a conchis un alt cetăţean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.