40 de ani de la absolvirea Liceului Industrial Minier

0
576

În această lună iunie se termină ciclul de învăţământ, uneori se începe bacalaureatul, alteori se şi încheie. Săptămânile trecute, mai precis în 11 iunie, o clasă dintre multele absolvite la LICEUL INDUSTRIAL MINIER, pe atunci XII-F electromecanici de mină, s-au reîntâlnit după 40 de ani de la absolvirea liceului. Dirigintele clasei a fost domnul profesor Ioan Plăian, care după absolvirea acestei clase la scurt timp este promovat ca Inspector general şcolar al judeţului Maramureş.
Această clasă, în orele lor de practică, sau de muncă patriotică a avut un aport deosebit, efectiv preluând Clădirea liceului de la constructor, şi făcând-o funcţională: adică au confecţionat mobilierul, au “şters” urmele constructorilor şi am putut trece, tot prin munca lor, la predarea pe bază de cabinete, pe atunci ceva foarte futurist, ţinând cont că fiecare din cele 14 cabinete ale şcolii aveau specificitatea lor, pentru a se preta la materia ce se preda în acel cabinet, chiar dacă nu mai facem apel la Cabinetul de limbi străine, cu căşti şi microfoane, pe atunci ceva ce se prelua de fiecare Liceu, ca un lucru minunat. Aceasta a fost introducerea, dar în dreptul meseriei lor scria ceva şi “de mină”. Aici era o problemă deosebită. Toţi care funcţionau în acea şcoală, de la director la elev şi-au luat un angajament că vor face din acest liceu o şcoală deosebită. Dar cum să-i înveţi mineritul dacă intrarea în mină se putea face doar pentru un şut de opt ore cum era atunci, şi în acea zi nu mai puteai face alte activităţi. Directorul de atunci a promovat pe profesorul Plăian Ioan director adj. cu problemele tineretului, au făcut planuri şi în final, această clasă a construit o MINĂ ŞCOALĂ lungă de 151 de metri cu un suitor de 10,5 m. Dotarea a fost la nivelul mineritului din Maramureş, dar şi utilaje care lucrează în saline sau mine de cărbuni. Cu acest efort din partea tuturor, dar mai ales al acestei clase s-au încheiat lucrările la MINA ŞCOALĂ. Ce s-a realizat prin aceasta, ziarul “Pentru socialism” scria la vremea aceea că în mina şcoală fac practică şi studenţii de la mine şi electromecanici ai Institutului de subingineri din Baia Mare. Tot în acele vremuri, au avut loc două simpozioane cu Inspectorii generali şcolari din Ţară, şi Mina Şcoală a mai fost vizitată de Ministrul minelor din Tanzania şi Cuba, eram singura şcoală unde puteau învăţa şi străini. Mina a avut 16.000 de vizitatori. Aceasta a fost munca acestor foşti elevi în afară de învăţătură, când rezultatele Liceului Minier au depăşit doi ani la rând, pe cele ale Colegiului “Gheorghe Şincai”
La dirigenţie au fost prezenţi 19 foşti elevi ai clasei XII-F, printre ei, un fost Membru în CC a UTC, deputaţi, directori, şefi de fermă, patroni şi alte preocupări de cinste. Îi felicităm pe fiecare şi le dorim sănătate şi viaţă lungă.

Toma G. Rocneanu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.