Maramureşul bogat, Maramureşul sărac

0
584

Ieri, Colegiul Prefectural Maramureş s-a întrunit în şedinţă, având pe ordinea de zi Raportul de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş pe anul 2015. Monitorizarea modului de implementare al programelor naţionale de sănătate publică la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş şi spitale; Maramureşul bogat, Maramureşul sărac – raport asupra activităţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş pe anul 2015. Prezentarea „Planului general de măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii publice, creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului estival în perioada 15 iunie-15 septembrie 2016”; Programul Colegiului Prefectural Maramureş pe trimestrul III 2016. Au prezentat: dr. Carmen Sima, directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş; Ovidiu Morar, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş; subprefectul Alexandru Bondrea, care a şi condus şedinţa.
Direcţia de Sănătate Publică coordonează întregul sistem de sănătate al judeţului Maramureş, public şi privat. În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în anul 2015, aprovizionarea cu vaccinuri s-a făcut cu dificultate, nu toate vaccinurile fiind asigurate la timp. S-au imunizat până în prezent, 50.000 de copii. Nu s-au înregistrat probleme de boli transmisibile. Prin urmare, au fost puse în practică programe de supraveghere a stării de sănătate. Tot în cursul anului trecut au intrat sub supraveghere boli transmisibile noi (virusul Zika). S-au înregistrat probleme în managementul apei potabile, calitatea apei lăsând de dorit mai ales în mediul rural.
Subprefectul Alexandru Bondrea a opinat că maramureşenii nu pot pretinde servicii de calitate occidentală, atâta timp cât nici atitudinea pacienţilor nu este aceeaşi ca în Vest, românii preferând să meargă la medic doar atunci când suferă, în timp ce alţi cetăţeni europeni efectuează controale periodice, care ajută la prevenirea sau tratarea în fază incipientă a unor boli.
Ovidiu Morar a precizat că prin prisma acordării beneficiilor sociale, situaţia prezentată în Raportul de activitate pentru anul 2015 “aşează judeţul Maramureş într-un “clasament” naţional în zona de mijloc raportat atât la numărul de cazuri cât şi la sume plătite (oscilând între poziţiile 16 şi 22 ca ordin de mărime). Judeţul nostru se situează pe locul 5 în ceea ce priveşte numărul de beneficiari şi sumele acordate ca indemnizaţie de creştere a copilului cu handicap, fapt care ar induce fie ideea unei incidenţe mai mari a cazurilor afecţiunilor de sănătate a copiilor cu vârste de până la 3 ani, fie o anumită reţinere a persoanelor aflate în concediu de îngrijire a copilului de a se reîntoarce la muncă. Maramureşul ocupă o poziţie codaşă (între ultimii 10) la nivel naţional în privinţa ajutoarelor de urgenţă. Pentru a fi mai concret aş exprima altfel – săraci (după criteriul beneficiilor acordate) dar mândri (puţine ajutoare de urgenţă, adică nu cerem dacă nu ni se dă)”.
Subprefectul Alexandru Bondrea a prezentat “Planul general de măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii publice, creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului pe timpul sezonului estival, în perioada 15 iunie -15 septembrie 2016”, elaborat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Planul impune adaptarea misiunilor din competenţa MAI, astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acţiune şi intervenţie pentru menţinerea unui climat de normalitate, crearea condiţiilor necesare creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, inclusiv gestionarea posibilelor situaţii de urgenţă. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.