Sfântul Leontie de la Rădăuţi

0
389

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte azi, 1 iulie, pe Sfântul Leontie de la Rădăuţi. El a fost canonizat de Sfântul Sinod în 1992. Dovezile scrise despre nevoinţele lui duhovniceşti şi faptele sale minunate sunt puţine. La fel şi despre minunile pe care le-a săvârşit.
De mare valoare ne-au rămas, consemnarea teologului ucrainean, Zaharia Kopistenski, ieromonah din Kiev, care specifică, în cartea sa intitulată „Palinodia”, după cum spune pr. prof. dr. Dumitru Păcurariu, membru al Academiei Române, că „La Rădăuţi, în episcopie, Sfântul Leontie, făcătorul de minuni, zace cu trupul întreg”. Este dovada faptului că Sfântul Leontie de la Rădăuţi a fost considerat de contemporanii săi, chiar şi din alte ţări, un sfânt.
Sfântul Leontie de la Rădăuţi a trăit în secolul al XIV-lea, a fost călugăr rădăuţean, cunoscut sub numele de Lavrentie ieromonahul. Unii susţin că ar fi fost chiar stareţ al mănăstirii rădăuţene cu hramul „Sfântul Nicolae”, devenită apoi catedrală episcopală.
Fără dubii, că a fost unul dintre călugării îmbunătăţiţi, preţuit de credincioşi pentru evlavia sa, ale cărui rugăciuni aveau darul vindecării de boli şi neputinţe. De aceea, a fost considerat sfânt chiar din timpul vieţii. Unii susţin că ar fi ajuns chiar episcop la Rădăuţi, în timpul domniei lui Alexandru Vodă cel Bun.
Înainte de moarte a îmbrăcat marea schimă monahală sub numele de Leontie.
După moarte, trupul său a rămas neputrezit, un semn al sfinţeniei. Localnicii îi spunea străzii pe care se afla ctitoria domnească „Drumul Sfântului”, pentru că la moaştele lui veneau şi se închinau mulţi credincioşi. Însă ele au fost pângărite şi risipite de o ceată de răufăcători veniţi din afara ţării, la 1639, când a fost prădat întreg oraşul Rădăuţi.
Data de pomenire a Sfântului Leonte de la Rădăuţi este azi, 1 iulie, zi trecută în calendar cu numele său.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.