Ultimele transferuri din tabăra vicecampioanei României

1
907

Cu circa o lună înaintea începerii SuperLigii de Rugby stagiunea 2016-2017, Călin Matei, preşedintele vicecampioanei României, CSM Ştiinţa Baia Mare, a anunţat transferul a trei jucători. Primul dintre ei, Sikuea Taliauli, este o aripă de 21 de ani de origine tongană. Cel de-al doilea transfer al zimbrilor este un centru de 19 ani venit de la Malul Mării, Mihai Lămboiu. În fine, ultimul înregimentat provine din Scoţia, Michael Doneghan, acesta putînd evolua atît pe postul de aripă cît şi ca centru. Tot în această perioadă, oficialii zimbrilor au decis să-l ia în probe şi pe fostul număr 10 al echipei de juniori Cristian Coteţiu (un produs 100% băimărean).

Primul scoţian din familia zimbrilor

Pic Kenny Smith, Kenny Smith Photography 6 Bluebell Grove, Kelty, Fife, KY4 0GX  Tel 07809 450119,
Pic Kenny Smith, Kenny Smith Photography
6 Bluebell Grove, Kelty, Fife, KY4 0GX
Tel 07809 450119,

În premieră pentru rugby-ul maramureşean, începînd din această vară din lotul zimbrilor va face parte şi un scoţian. Născut pe data de 6 mai 1991, Michael Doneghan poate evolua atît ca aripă cît şi ca centru. Este un jucător de anduranţă, avînd 98 de kg şi 1,90 m. Din punct de vedere al formării şi educaţiei, scoţianul de 25 de ani a absolvit o serie de şcoli de profil, fiind recompensat în ultimii ani. Acum nouă ani, în 2007, a urmat cursurile School Tour of South Africa, iar în 2009 a făcut parte din reprezentativa sub 18 ani a Edinburgh. A primit diploma Full Honours for Rugby and Athletics, fiind cîştigător al premiului de excelenţă în rugby. A fost desemnat cel mai bun transformeur, fiind, de asemenea, finalist al Cupei Şcolilor Scoţiene de Rugby. Remarcabilele sale evoluţii pot fi susţinute de nume importante ale sportului cu balonul oval precum Serge Betsen – fost internaţional şi căpitan al reprezentativei cocoşului galic, Alex Codling – fost internaţional englez, actualmente antrenor profesionist de rugby, în speţă Hugh Campbell – fost internaţional şi antrenor al reprezentativei Scoţiei, şi fost tehnician al echipei Glasgow Warrior. Pînă la această dată, Michael Doneghan a evoluat la o serie de cluburi precum: Academia Naţională de Rugby (2009-2010), Glasgow Warriors (2010-2012), Rotherham Titans (2012-2013), London Scottish (2013-2015), respectiv AC Macon (2015-2016). A făcut parte din reprezentativele Scoţiei Under 18, 19 şi 20 de ani. Scoţianul în vîrstă de 25 de ani a semnat pentru o perioadă de trei ani cu CSM Ştiinţa Baia Mare.

Un internaţional tongan adus în Baia Mare

Sikuea Taliauli
Sikuea Taliauli

Cu ocazia premierii echipei de juniori, devenită de cîteva zile vicecampioană a României, Călin Matei, preşedintele CSM Ştiinţa Baia Mare, a anunţat parafarea unui contract pentru o perioadă de trei ani cu jucătorul tongan Taliauli Malohi Niutakeifanga Falekaono Sikuea. Născut acum 21 de ani, pe data de 14 iulie 1995, Sikuea se alătură altor doi conaţionali din familia zimbrilor, secundul echipei de juniori, Sione Vaiomounga, şi centrul Sione Fakaosilea. Cu un profil defensiv, Sikuea Taliauli poate evolua atît ca aripă cît şi ca fundaş fiind un jucător robust (1,88 m – 98 kg). În prezent acesta face parte din reprezentativa de rugby 7 a statului Tonga, bifînd o serie de turnee. Mai întîi a evoluat în zona Oceaniei contra Insulelor Solomon în calificările pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. De asemenea, în 2015, a fost prezent la turnee din Malaysia, Hong Kong sau Wellington (Noua Zeelandă). În intervalul 2012-2016 a evoluat la Tola Old Boys Rugby din Tonga, fiind campion al ţării în anii 2012, 2013, 2015 şi 2016. Cu echipa de club, la rugby în 15, a obţinut, stagiunea trecută, titlul de campion naţional. În plan personal, Sikuea este absolvent al unei instituţii de învăţămînt superior Colegiul Tupou din Toloa (2012-2014), în prealabil absolvind liceul St. Andrew în (2011).

După Adrian Apostol, un alt marinar se alătură vicecampioanei României

Mihai Lamboiu
Mihai Lamboiu

Diriguitorii echipei fanion CSM Ştiinţa Baia Mare au reuşit înregimentarea pentru o perioadă de şapte ani a unui jucător adus de la Malul Mării. Născut pe data de 25 iulie 1977 la Mangalia, Mihai Lămboiu poate fi folosit atît pe postul de centru cît şi ca aripă. Cu o greutate de 83 de kg şi 1,81 m, jucătorul de 19 ani ani a mai jucat la ACS Litoral, obţinînd pe plan intern titlul de campion naţional cu echipa de Under 16, 17 şi 18 ani, precum şi cu cea de Rugby 7 Under 19 ani. A obţinut o medalie de bronz cu echipa de Under 20 de ani, iar pe plan internaţional a obţinut un loc trei la Campionatul European rezervat echipelor Under 18 ani.

Cristi Coteţiu face pasul spre echipa de seniori

Cristi Coteţiu
Cristi Coteţiu

O decizie cu adevărat provocatoare luată de tehnicienii Eugen Apjok – Vasile Lucaci, o reprezintă aducerea în probe a fostului număr 10 de la juniori, Cristian Coteţiu. Acest model de seriozitate şi devotament, cu o înălţime de 1,85 m şi 91 de kg, este născut pe data de 25 iunie 1998. A păşit pentru prima oară la echipa de juniori condusă de Adrian Manolache într-o zi de miercuri, 21 septembrie 2011. În cei aproape cinci ani petrecuţi sub culorile CSM Baia Mare, Cristi a fost convocat o dată la reprezentativa de rugby a României Under 18 ani, fiind prezent cu echipa de club şi la două turnee finale 2013 şi 2014. Fiind un jucător disciplinat, serios şi cu reale calităţi, Cristi Coteţiu se încrie încet, încet, alături de Daniel Cubaş, Domiţian Mureşan sau fraţii Răzvan şi Paul Ailenei în galeria jucătorilor autohtoni ce activează la vicecampioana României.

Zimbrişorii apreciaţi petru obţinerea titlului de vicecampioană a României

La iniţiativa preşedintelui Călin Matei şi a celor din conducerea clubului de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, componenţii echipei de juniori Under 16 ani (deveniţi de cîteva zile vicecampioni naţionali) au avut parte, în incinta Arenei Zimbrilor, de o primire festivă, atît din partea celor din conducerea clubului, cât şi din partea componenţilor echi­­pei de seniori. După consumarea acestor prime două momente, zimbrişorii au avut privilegiul de a se înfrunta într-o miuţă cu omologii lor mai mari. La final, componenţii celor două echipe, ambele vicecampioane naţionale, au organizat o şedinţă foto, urmată de un moment de socializare alături de reprezentanţii mass-media. Lotul vicecampioanei României: Eduard Mich, Mihnea Muntean, Samuel Bora, Ionuţ Buciuman, Emanoil Herman, Paul Dragomir, Alexandru Terec, Fernando Dragomir, Sergiu Pop, Răzvan Manolache, Laurenţiu Săsăran, Samuel Cămăraş, Adrian Lucaciu, David Pohl, Roland, Vlad Chiorean, Paul Mateşan, Lucian Bancoş, Norby Fechete, Marius Stan, Sergiu Borota, Bogdan Cirţ, Tudor Viman. Antrenori: Adrian Manolache, Sione Vaiomounga.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.