Călătorie în universul ceasului. Colecţia de orologerie

0
524

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş se numără printre puţinele instituţii de importanţă regională din România care tezaurizează şi valorifică prin expunere o colecţie de orologerie cu aproximativ 300 de piese.
Din aceste considerente, dar şi pentru a continua seria editorială „Colecţii muzeale” (în care au fost publicate până acum patru albume care valorizează colecţiile de arheologie, minerit, istorie medievală şi fondul iconografic), instituţia a participat şi în acest an la sesiunea de proiecte editoriale a Administraţiei Fondului Cultural Naţional cu publicaţia culturală „Călătorie în universul ceasului. Colecţia de orologerie. Seria Colecţii muzeale V”. Proiectul editorial a fost selectat pentru finanţare nerambursabilă (16.900 lei), urmând să fie finalizat în luna noiembrie 2016 prin lansarea albumului.
Această nouă apariţie editorială îşi doreşte să valorifice segmentul patrimonial constituit din colecţia de ceasornice şi să fie o modalitate plăcută şi accesibilă de comunicare şi transmitere a ofertei culturale către public. Textul, tradus integral în limba engleză, va prezenta colecţia şi evoluţia ei de la primele piese achiziţionate de către muzeu, dar va cuprinde şi scurte incursiuni în istoria orologeriei. Cele 83 de planşe color vor ilustra peste 150 de ceasuri din colecţie, selecţionate pe baza unor criterii bine definite.
Pe lângă acest proiect editorial, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş mai implementează în acest an încă un proiect cultural finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, respectiv ”Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică”. Prin aceste proiecte, muzeul încearcă să valorizeze patrimoniul cultural propriu în formule cât mai accesibile publicului larg. (i.s.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.