Nicolae Goja – scriitorul anului

1
859

• „Nu ştiu ce sunt! Poate sunt inginer, prozator sau ziarist, sau din toate câte puţin!” •

Miercuri, sala Europa a fost gazda unui eveniment cultural ajuns la ediţia a V-a: acordarea titlului de Scriitorul anului şi Marele Premiu pentru Literatură. Manifestarea, ini­ţiată de Consiliul Local şi Primăria Baia Mare, în parteneriat cu Asociaţia Scriitorilor din Baia Mare, Revista Nord Literar şi Reprezentanţa Maramureş a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, îşi propune ca, anual, un băimărean să fie recompensat cu această generoasă titulatură, pentru recunoaşterea contribuţiei la realizarea unor lucrări literare remarcabile.

În 2016, juriul, alcătuit din scriitorii Săluc Horvat, Gheorghe Glodeanu şi Gheorghe Pârja, cărora li s-au adăugat reprezentanţii Primăriei şi Consiliului Local Baia Mare, a căzut de acord ca această frumoasă titulatură să-i revină lui Nicolae Goja. Un scriitor interesant prin inventivitatea cu care scrie proză, pornind de la realitatea imediată, membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor şef al cotidianului Graiul Maramureşului.
Scriitorul anului, Nicolae Goja, Inmanarea premiuluiAu fost prezenţi la eveniment primarul interimar Marinel Rob, viceprimarul Noemi Vida, Istvan Ludescher, consilieri locali, reprezentanţi de instituţii de cultură, scriitori din Maramureş, dar şi din Satu Mare, artişti plastici, oameni de cultură, prieteni ai scriitorului. L-am zărit în sală şi pe scriitorul Ion Papuc, care are strânse legături cu Baia Mare.
Motivarea acordării acestui premiu i-a revenit lui Gheorghe Pârja, care a concluzionat: Nicolae Goja este un scriitor remarcabil, în primul rând pentru tenacitatea cu care scrie proză, deşi nu are o formaţie umanistă. S-a consolidat în literatură cu harul şi talentul său. Cele şase romane scrise de Nicolae Goja au fost bine primite atât de critica literară, dar şi de cititori, care au văzut în autor un scriitor ce aduce un fior nou în proza literară. În recenta carte – Cimitirul copiilor – se vede o evoluţie de abordare tematică şi un stil modern, interogativ. Nicolae Goja mai are o calitate remarcabilă, prin crearea unui spaţiu personal, iar în onomastica lui ne regăsim noi toţi. Acolo unde trebuie, striveşte biograficul şi-l toarnă într-o frumoasă învăluire epică. Critica literară a constatat că Nicolae Goja este un autor experimentat, care, prin romanele sale, a insuflat un aer proaspăt prozei actuale.
Nicolae Goja, scriitorul anului 12016-07-08 13-40-10Trofeul i-a fost înmânat de primarul interimar Marinel Rob.
Vizibil emoţionat, Nicolae Goja le-a mulţumit ce­lor prezenţi şi a făcut o mărturisire sinceră: “Ca orice om, nu prea ştiu ce sunt; nu ştiu dacă sunt scriitor, probabil nu sunt scriitor; nu ştiu dacă sunt ziarist, poate că sunt inginer, asta mi-am dorit să fiu, poate sunt prozator şi ziarist, sau probabil că sunt din toate câte puţin. Însă cea mai mare admiraţie o am pentru scriitori… Nu ştiu dacă mo­dul în care scriitorul vede lumea este cel mai bun şi dacă poate lăsa în urmă ceva durabil. Probabil că muzicienii sunt mai favorizaţi, probabil şi artiştii plastici, limbajul lor fiind universal. Nici acum nu ştiu prea bine ce înseamnă să fii scriitor, deşi am scris câteva mii de pagini şi, probabil, voi mai scrie câteva mii. Ce va rămâne din ele nu eu voi decide… Ceea ce ştiu şi cred că aşa este: scriitorul nu scrie despre el şi nici pentru el. Saluc Horvat -deschidereExistă scriitori care scriu despre ei, printre aceştia se află şi Mircea Cărtărescu, care pro­babil va lua peste un timp Premiul Nobel pentru literatură. Eu nu scriu despre mine şi pentru mine, dar nu exclud nici acest fel de a face scriitură. Încerc să scriu despre ceilalţi. Şi aici, meseria de ziarist pe care o practic mă apropie de cea de scriitor. A fi ziarist presupune documentare şi relatare, iar scriitorul are de lucru cu emoţiile oamenilor. Pentru mine oamenii din jur devin personaje. Scriitorul rămâne un martor care trage concluzii şi împleteşte iluzii… Nu ştiu dacă am exprimat bine tumultul de gânduri, dar sper ca în carte s-o fi făcut mai bine. Iar celor care nu au in­trat în posesia ultimei cărţi apărute, le-o dăruiesc.”
Nicolae Goja, scriitorul anului 22016-07-08 13-40-10Săluc Horvat a mulţumit pentru atenţia pe care Consiliul Local şi Primăria o acordă scriitorilor din Baia Mare, iar primarul interimar a promis continuarea acestei tradiţii şi o uşă deschisă pentru toţi cei ce promovează arta şi cultura. Poate va prinde contur şi hotărârea mai veche a Consiliului Local de a transforma parcul din jurul cinematografului Dacia într-un spaţiu al scriitorilor băimăreni.
Iar eu mă bucur să remarc substanţa epică generoasă a cărţilor care poartă semnătura lui Nicu Goja şi să scriu despre Nicolae Goja, ca scriitor al anului 2016, la mulţi ani distanţă de timpul în care creionam portretul inginerului Nicolae Goja, prima sa apariţie în presă, dealtfel. Şi iată-l astăzi redactor şef al cotidianului Graiul Maramureşului. Luptându-se cu cotidianul ca ziarist, iar ca scriitor militând pentru promovarea literaturii prin Festivalul de la Cicârlău, aşa cum o face Gheorghe Pârja la Deseşti, cum o fac alţii la Sălişte, la Petrova sau în alte locuri.
Într-o atmosferă relaxată, discuţiile au continuat la un pahar de vin din Cicârlău.

1 COMENTARIU

  1. Cele sase romane scrise de Nicolae Goja, editorialele si multitudinea de materiale documentare puse la dispozitia cititorilor, justifica acordarea titlului , Scriitorul anului 2016 si Marele Premiu pentru Literatura. Felicitari. Vorba canadienilor, Go for it (Tine-o tot asa)!

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.