Primăria Cicîrlău caută soluţii pentru introducerea apei şi canalizării în comună

0
4816

Una dintre priorităţile noii conduceri a primăriei Cicîrlău este introducerea canalizării şi a apei în comună, deoarece gospodăriile nu au nici apă şi nici canalizare în sistem centralizat, trebuind să-şi rezolve aceste probleme individual.
Astfel, noul primar ales şi-a propus ca primă prioritate rezolvarea acestei probleme. Şeful administraţiei locale deja are discuţii legate de acest subiect: „Apa şi canalul sunt priorităţile numărul unu pentru mine în acest mandat de primar şi deja am discuţii pe această temă. Un alt punct important de rezolvat ar fi apoi drumurile, care trebuie rezolvate în comună. A treia prioritate: iluminatul public. Trebuie să vedem la acest capitol ce posibilitate avem de a-l moderniza şi să trecem pe leduri. Iluminatul public există în Cicîrlău, dar este vechi şi mare consumator de energie electrică. Nu în ultimul rând, salubritatea în comună este o altă prioritate a administraţiei locale în perioada următoare”, a declarat Sorin Lupşe, primarul comunei Cicîrlău.

Sediul primăriei  comunei Cicîrlău
Sediul primăriei comunei Cicîrlău

Comuna s-ar putea lega cu apa şi canalizarea la Tăuţii Măgherăuş şi Seini

Una dintre soluţii, şi cea mai puţin costisitoare, ar putea fi conectarea reţelelor de apă şi canal la cele existente deja în oraşele Tăuţii Măgherăuş şi Seini, localităţi cu care Cicîrlăul se învecinează. În acest fel s-ar economisi fonduri financiare importante, necesare construirii unor staţii noi de epurare şi tratare. Banii ar trebui să fie folosiţi doar la construirea unor reţele noi de canal şi apă: „Legat de apă şi canal, trebuie să vorbim concret cu cei de la ADI Apă-Canal, să vedem care-i stadiul comunei Cicîrlău şi în cazul în care chiar nu o să putem implementa proiectul, atunci o să încercăm găsirea unor alte soluţii pentru ca problema să fie rezolvată. Cu primăria din Tăuţii Măgherăuş mă voi înţelege, sunt convins de asta, pentru că deja am discutat cu primarul de acolo, Anton Ardelean, şi am sprijinul dânsului. La fel este şi situaţia în cazul doamnei primar Gabriela Tulbure din oraşul Seini, aşa că eu spun că vom avea o colaborare fructuoasă pentru a rezolva problema”, a spus primarul. Totuşi, una dintre soluţii ar putea fi conec­tarea conductei de alimentare cu apă din Cicîrlău la reţeaua de la Tăuţii Măgherăuş – Baia Mare. De asemenea, s-ar realiza construirea a două bazine de stocare, unul în Cicîrlău şi altul la Bârgău. În acest fel s-ar putea evita cheltuieli suplimentare cu staţii de tratare, forări, etc., fiind necesare doar investiţii pe partea reţelei de distribuţie a apei. La capitolul canalizare, Sorin Lupşe crede că s-ar putea proceda asemănător, în sensul că tubulatura din cele două localităţi s-ar putea conecta la staţia de tratare şi epurare a apelor uzate de la Buşag, economisind astfel banii pentru construirea unei staţii complet noi. Pentru Ilba şi Handalul Ilbei, soluţia pentru alimentarea cu apă potabilă ar fi captarea din subteran. Apa obţinută astfel, va trebui tratată şi apoi distribuită gospodăriilor. Legat de canalizare, varianta cea mai bună aici, spune primarul, o reprezintă captarea şi transportarea dejecţiilor către staţia de epurare din Seini. Toate investiţiile sunt eligibile pentru finanţare din fonduri europene. Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 ar putea fi una dintre resursele de finanţare, pentru a acoperi în proporţie de circa 98% cheltuielile cu implementarea proiectelor, doar restul de 2% urmând a fi acoperit din bugetul local al primăriei.

Drumurile din comună, în atenţia primarului

O altă prioritate a noii conduceri din primărie este şi asfaltarea drumurilor comunale care necesită lucrări serioase: „Cu drumurile este o altă problemă de rezolvat. Am avut acum un proiect pe PNDR cu drumul care coboară de la Handal, pe măsura 7.2, însă nu am reuşit să accesăm fondurile, nici măcar să introducem proiectul on-line. Acum trebuie să vedem dacă se va redeschide măsura anul acesta. Chiar am primit de la AFIR un răspuns, din ce cauză nu s-a putut introduce proiectul on-line. În plus, avem drumurile comunale, la care trebuie să găsim o soluţie de reabilitare”, a conchis primarul Cicîrlăului, Sorin Lupşe.

Cetăţenii vor apă şi canal

În ceea ce priveşte dorinţele sătenilor, acestea coincid cu priorităţile noului primar. Rămâne de văzut dacă ele se vor şi concretiza: „În comuna noastră ar trebui apă şi canalizare în primul rând, că suntem în secolul XXI şi aşa ar fi normal. Ne uităm la vecinii noştri din celelalte localităţi şi ei au, deci se poate. Aşteptăm acum să vedem dacă va rezolva problema asta arzătoare noul primar”, a spus doamna Doina, localnic. „Apa şi canalul, aici este capitolul unde ne doare cel mai rău. Dacă acestea sunt rezolvate, atunci se poate trece şi la drumurile din comună, că şi aici situaţia nu este tocmai roză: unele sunt deteriorate şi necesită reparaţii, în timp ce altele nu sunt asfaltate deloc”, a spus un alt sătean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.