Spirala conspiraţiilor

0
621

Istoria recentă se scrie, de obicei, după ureche, emoţii sau interese politice. Ori, pur şi simplu, nu se scrie. Aşa, să rămână un gol pentru ca unii, mai târziu, să planteze neadevăruri. Fiind preocupat de lumea în care trăiesc, urmăresc cu mare interes cărţi care se referă la timpul abia trecut. De dată foarte recentă este volumul „Factorul intern. România în spirala conspiraţiilor” (Editura Compania, 2016), avându-l ca autor pe Aurel I. Rogojan (născut într-un sat de lângă Beiuş), care şi-a consacrat întreaga carieră şcolii naţionale de informaţii pentru securitate naţională. Generalul în rezervă este autor al mai multor volume (unele publicate la Editura „Proema” din Baia Mare) în care abordează probleme de istorie imediată.
Fiind un om informat, cu preţuire pentru istoria neamului din care face parte, şi în acest volum autorul vorbeşte despre problemele externe şi interne cu care se confruntă România, ţinând sub analiză forţele internaţionale care influenţează viitorul ţării. Aurel I. Rogojan crede că istoria este o sumă de înţelegeri, mai mult ori mai puţin secrete, din care nu putea lipsi nici România.
De aceea scrie în prefaţă: „Prinsă în spirala perpetuă a conspiraţiilor, România alternează perioadele faste, dar efemere la scara istoriei, cu perioade de involuţie, care pun sub semnul întrebării înseşi atributele existenţei naţionale. Românii au câştigat şi au pierdut deopotrivă de pe uram marilor conspiraţii internaţionale, cunoscute ca Revoluţia franceză, revoluţiile de la 1848, Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie, Pactul Ribbentrop – Molotov, înţelegerile de la Moscova şi Teheran, parafate la Yalta şi mai recent la Malta”.
Autorul crede că spirala conspiraţiilor este fără de sfârşit. Astăzi oricine poate conspira împotriva oricui. Nu numai agenţii secreţi conspiră, crede generalul. Ci şi mercenarii revoluţiilor permanente, sau profesionişti ai asasinatelor politice. Ei pot fi specialişti în comunicare, consultanţi politici, vedete ale marelui şi micului ecran. În actualitate este stafia terorismului, iar atitudinea faţă de Islam poate deveni o ideologie cu multe necunoscute.
Cartea nu este neapărat o alarmă, cât mai ales o constatare crudă a unei realităţi pe care o trăim. Din cuprins am ales câteva titluri pentru a vă lămuri aria de abordare: Politica- sinonimă cu frauda; Războiul politicii cu serviciile secrete; România insurecţiilor electorale; Foşti preşedinţi ai României – discipoli şi mentori ai poliţiei politice; Justiţie în ţara suspecţilor; Fapte şi acte recente din dosarul chestiunii maghiare; Nesfârşitele războaie geopolitice; Războaie vechi, cu variaţiuni noi; Adevărul generalului Vlad în luptă cu falsul…
Fiecare capitol are mai multe subcapitole, care comentează şi argumentează teme aprinse. Densitatea de informaţii este uluitoare. Meritul autorului este că a ştiut să pună în cele 500 de pagini subiecte pe un portativ adecvat, spre a ne dărui armonia înţelegerii fenomenelor. Cartea se vrea mărturisirea unui martor, venit să lămurească multe pete tremurătoare, unele false, din lumea care ni s-a perindat pe sub ochi. Şi prin suflet. Iată o secvenţă întâmplată în 31 decembrie 1989: „În timp ce generalul Vlad, înconjurat de o grupă de soldaţi, cu arme cu baionetă, comandate de generalul Hortopan, era escortat la transportorul blindat, ambasadorul sovietic Evgheni Tiajelnikov şi ministrul apărării, generalul Militaru, priveau scena de la una din ferestrele sălii de protocol…”
Mai sunt conspiraţii! Da, conspiraţii împotriva legii, bugetului, statului şi drepturilor cetăţeanului. Parafrazând un Manifest care a schimbat lumea, generalul Rogojan scrie: „O stafie bântuie prin România. Stafia antipatriotismului de­şănţat şi a trădării naţionale. Nimeni nu se uneşte într-o sfântă hăituială împotriva cozilor de topor. Nici Prea Fericitul Patriarh, nici laicul preşedinte, nici şefii celor şapte servicii secrete. Dacă vorbeşti de dragoste de neam şi credinţă, datorată patriei, eşti un retard comunist. Toţi membrii elitei care reprezintă puterile laice şi religioase mimează interesul naţional, dar niciodată nu au dovedit că ar cunoaşte acest interes. De a fi liber într-o ţară neînchinată!”
O carte pentru toată lumea, care descrie ce se întâmplă cu noi. De la factorul intern, la spirala conspiraţiilor mondiale. O realitate, nu o închipuire. Fiecare cititor îşi poate răcori felia de curiozitate. Îndemnul autorului: Români, din toate zările lumii, uniţi-vă! Mai ales că am traversat cel mai violent secol din istoria cunoscută a umanităţii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.