Alimentarea cu apă la Coroieni, pe final

0
786

În comuna Coroieni se află recent finalizate, sau în derulare, o serie de proiecte importante. Unul dintre acestea, care este şi el pe final, se referă la alimentarea cu apă a gospodăriilor.

Acesta este cu atât mai important cu cât, seceta ultimilor ani a lăsat fără gram de apă o parte din populaţia comunei. Astfel, pe Ordonanţa 28, s-a implementat proiectul de alimen­tare integrală cu apă potabilă a satelor din zonă: ”Am terminat de asfaltat, acum o lună şi ceva, un drum de 7,2 kilometri, Coroieni – Vima Mare. Suntem pregătiţi acum să-i facem recepţia. Proiectul s-a realizat pe Ordonanţa 28 şi a fost în cuantum de aproximativ 5 milioane de lei. De asemenea, ne apropiem de finalizarea alimentării cu apă în trei sate: Coroieni, Drăghia şi Baba. Mai avem cam o lună de zile de lucru şi suntem gata. Proiectul acesta este cu atât mai important cu cât, în satul Baba am avut probleme mari cu apa, mai ales în anii secetoşi, de trebuiau să îşi aducă oamenii apa din Poiana Blenchii, în butoaie. Când e secetă mare, inclusiv pe vale, nu curge deloc apă. Seacă tot, inclusiv fântânile. E şi zonă calcaroasă şi cred că asta-i cauza: se infiltrează apa şi oricum ar fi, ea e puţină pentru că sunt izvoare de suprafaţă. Înainte de a începe alimentarea cu apă, au fost situaţii când, în perioade de secetă aduceam apă, câte trei, patru cisterne cu pompierii”, a explicat Gavril Ropan, primarul din Coroieni.

Zeci de izvoare captate

DSC06059Odată cu reţeaua nouă de alimentare cu apă s-au captat circa 40 de izvoare de suprafaţă. În căutare de apă, s-a încercat şi forajul la mare adâncime, la peste 200 de metri, însă nu s-a dat de preţiosul lichid. Din păcate, comuna nu are nici vreun râu prin apropiere, care ar fi reprezentat o alternativă, aşa că s-au captat aproape toate izvoarele din zona de deal a localităţii Coroieni, pentru a asigura necesarul de apă în întreaga comună. Există două bazine colectoare, de câte 300 de metri cubi fiecare, de la ele începând distribuţia la fiecare gospodărie prin reţelele nou construite. Sunt şi apometre montate la fiecare familie, însă deocamdată nu se plăteşte nimic de către populaţie. După finalizarea în totalitate a proiectului se va putea vorbi şi de un tarif pentru apa consumată. Există şi o staţie de tratare a apei care va fi montată cât de curând, dar aceste lucrări urmează a fi efectuate în perioada următoare. Investiţia a fost făcută tot prin Ordonanţa 28 şi este în cuantum de aproximativ 6 milioane de lei.

Canalizarea este încă în fază de proiect

DSC06064Dacă la capitolul apă potabilă, lucrările sunt pe final, nu acelaşi lucru se poate spune despre canalizare. Aici problema este departe de a fi rezolvată. Cauzele sunt multiple şi ţin de mai mulţi factori: geografici, financiari, etc. Totuşi, autorităţile locale au câteva idei care pot aduce rezolvarea: ”Cu canalizarea suntem în fază de studiu de fezabilitate. Urmează să identificăm sursa de finanţare. Aceasta ar putea proveni din fonduri europene. Noi am tatonat terenul, dar din cauza zonei geografice şi de relief a comunei, care este foarte dificilă, s-ar putea să nu îndeplinim punctajul necesar pentru a accesa bani. Aşa că ne-a rămas varianta pe fondurile de Mediu sau, dacă nu, să încercăm pe Ordonanţa 28. Dar şi aceasta este supraîncărcată cu multe proiecte aflate deja în derulare, aşa că va fi o perioadă cam lungă de intrare la finanţare cu proiect nou. Politica actuală este să se finalizeze proiectele începute mai întâi. Tot din cauza formei de relief, noi ar trebui să facem din start două staţii de epurare: una la Vălenii Lăpuşului şi alta la Baba. Cea din urmă ar putea cuprinde satele Coroieni şi Drăghia, poate chiar şi Dealu Mare, iar Văleniul să fie singur, pe partea înaltă”, a conchis primarul.

Cetăţenii, mulţumiţi de investiţiile din comună

În ceea ce priveşte sătenii, aceştia se arată mulţumiţi de ceea ce s-a realizat în comuna lor, dar şi de lucrările în curs: ”Câte s-au făcut în comuna noastră de când este domul primar în funcţie, nu s-au făcut în zeci de ani de alţii. Acum ne bagă şi apa, deci este bine. Mai sunt şi alte probleme de rezolvat, dar nu le poţi face pe toate deodată”, ne-a spus tanti Veronica. ”E bine că se tot face câte ceva în comuna noastră. Chiar dacă mai este de făcut, se lucrează tot timpul, ceea ce înseamnă că lucrurile se mişcă. De aia a mai câştigat un nou mandat primarul, că face treabă bună în comună. Sper să o ţină tot aşa şi de acum înainte şi să nu ne dezamăgească”, a spus şi badea Ion, un localnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.