Concurs de idei pentru modernizarea centrului civic la Copalnic-Mănăştur

0
565

Autorităţile locale din Copalnic-Mănăştur au în plan modernizarea centrului civic al comunei. S-a făcut şi un concurs de idei pe această temă, din care au fost alese patru proiecte. Momentan spaţiul arată neîngrijit, fiind doar un loc plin de pietriş, praf şi maşini parcate la întâmplare.
Totuşi, această faţă se poate schimba dacă primăria va găsi şi resursa de finanţare pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare: „Am făcut concursul de idei pentru reabilitarea şi modernizarea centrului ci­vic al comunei Copalnic-Mănăştur. Din toate ideile care au participat la concurs, noi am selectat patru tipuri de proiecte. Unele sunt pentru alei pietonale, altele sunt cu parcări, cu fântâni arteziene şi tot felul de parametrii arhitecturali moderni. La concurs au participat firme de design, una dintre ele a proiectat şi Centrul Millenium  din Baia Mare, dar şi persoane fizice. Noi am avut o întâlnire cu toţi, în urma căreia am selectat proiectele din care se va alege doar unul, ori se va face o combinaţie între ele, vom vedea. Urmează să realizăm studiul de fezabilitate, pentru care s-au prevăzut deja bani în bugetul local, şi să găsim apoi o resursă de finanţare. Aceasta este prioritatea numărul unu în acest nou mandat”, a declarat Ioan Vlad Costin, viceprimarul comunei Copalnic Mănăştur. Investiţia ar costa în jur de un milion de euro. Indiferent de varianta aleasă, toţi stâlpii din centrul civic vor dispărea, iar cablurile se vor băga prin subteran, apa şi canalizarea fiind finalizate aici.

Oamenii aşteaptă concretizarea investiţiei

Sătenii din comună vor să vadă centru civic reabilitat, acesta arătând tot aşa de multă vreme: „Aşteptăm să vedem gata proiectul şi să avem şi noi un centru de comună frumos, cum ar fi normal, de care să nu ne fie ruşine”, a spus Ancuţa Pop. „Este păcat de acest spaţiu mare, deschis, pe care-l avem, să arate aşa. Nu multe comune au aşa ceva în centrul lor. Sper numai ca viitorul proiect, după care se va moderniza, să fie unul frumos, iar la final locul acesta să devină un simbol al comunei noastre cu care să ne mândrim”, ne-a declarat şi Ioan S.

Lucrările la apă şi canalizare, în derulare

DSC03916
Lucrări la reţeaua de apă

Comuna beneficiază şi de un proiect prin care se introduce apa şi canalizarea în câteva sate. Investiţia, aflată în derulare, s-a realizat în proporţie de peste 50%, termenul de încheiere a lucrărilor fiind finalul acestui an: „Proiectul de apă şi canal, pe Agenţia Fondului de Mediu, este în derulare. Valoarea totală este de 9 milioane de lei şi investiţia cuprinde satele Lăschia, Vad, Făureşti şi Ruşor. În cadrul proiectului se realizează reţele de apă şi canal noi, plus staţia de epurare. Până în prezent s-au decontat lucrări de circa 2,6 milioane de lei. Proiectul a ajuns undeva la 60% terminat. Mai sunt de făcut reţele pe străzi şi branşamentele. Termenul de finalizare este sfârşitul acestui an şi credem noi că se va finaliza. De asemenea, mai avem extinderi de apă, dar pe Ordonanţa 28, la Copalnic. La acestea valoarea lucrărilor este 481.000, iar la Copalnic-Mănăştur de 444.000 de lei. Am avut practic un proiect pe măsura 322, pe care l-am finalizat, însă el nu a cuprins toate uliţele aşa că acum ne ocupăm de acest lucru pe cele două sate”, a spus viceprimarul.

Drumuri în curs de asfaltare

Drumul asfaltat către Preluca Nouă
Drumul asfaltat către Preluca Nouă

Mai multe drumuri în comună sunt deja asfaltate, sau în curs de asfaltare, pe diferite proiecte: „Pe Ordonanţa Guvernamentală 28 avem drumul comunal DC 52. Valoarea proiectului este de 9 milioane de lei. S-au început deja asfaltările la el. Se vor face în primă instanţă 2 kilometri, din cei aproximativ 8 km lungimea totală. Tot pe aceeaşi ordonanţă mai avem o investiţie, la DC 43, la Preluca Nouă. Aici valoarea proiectului se ridică la 5.368.000 din care s-au decontat deja 501.000 de lei. Mai avem şi DC 45, la Curtuiuşu Mic, în valoare de alte două milioane şi jumătate de lei, drum care este realizat aproape în întregime. Nu în ultimul rând, se lucrează şi pe DC 44, aici investiţia fiind de 2,5 milioane de lei”, a conchis Ioan Vlad Costin.
Şi drumurile agricole fac parte dintr-un proiect ce este în implementare deja, cu finanţare din fonduri europene. Acesta este în cuantum de un milion de euro. Din fondurile respective se pietruiesc 17 kilometri de drumuri şi se construieşte un pod peste râul Cavnic în dreptul localităţii Copalnic-Mănăştur.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.