”La noi contează omul, nu partidul”

0
931

 Interviu cu ing. dr. Florin Boltea, primarul comunei Groşi
Florin Boltea este noul primar al comunei Groşi. A candidat din partea UNPR, deşi a dorit independent. A fost 4 ani consilier local PNL. Este inginer în industria alimentară, absolvent al Facultăţii de Management, cu doctorat în medicină veterinară. A fost profesor asociat la Universitatea de Nord, timp de 11 ani. Acum predă la Universitatea de Vest. Din 2004, a lucrat ca inspector superior la DSVA – siguranţa alimentelor. Locuieşte în Groşi. Are 39 de ani. Soţia este inspector superior la Direcţia Agricolă. Au 2 băieţi.
– Cum vedeţi Groşii în noua postură de primar?
– Situată la 5 km sud de municipiul Baia Mare, comuna Groşi are 3 sate componente: Groşi, Ocoliş şi Satu Nou de Jos. Majoritatea din cei 2.800 locuitori trăiesc din creşterea animalelor, legumicultură şi pomicultură. În acest sens, potenţialul comunei este foarte mare. Pentru rentabilitate însă, este nevoie de asociere. Avem doar două asociaţii şi vreo 200 de mici fermieri. Efectivele de animale au scăzut în ultimii ani şi din cauza nerentabilităţii. De aceea dorim să-i convingem pe consăteni să intre într-o formă asociativă. Deşi rampa de gunoi a Băii Mari se află pe teritoriul comunei noastre, nu s-a profitat de acest lucru. La Groşi nu avem canalizare. La Satu Nou de Jos există un tronson şi un proiect de extindere a acesteia. La Ocoliş, prin valorificarea păşunilor satului, s-a reuşit extinderea reţelei de canalizare şi asfaltarea drumului. Din cei 11 consilieri locali, câte 3 sunt de la PNL, PSD şi UNPR, 1 PMP şi 1 PER. Viceprimar este Gavril Ardusătan (PSD) unul dintre contracandidaţii mei la funcţia de primar. Pentru că este un om deosebit şi mă înţeleg foarte bine cu el, am făcut echipă. La noi contează omul, nu partidul. El a fost şi consilier judeţean 8 ani
– Ce-şi doresc locuitorii satelor?
Principalele doleanţe ale cetăţenilor sunt cele legate de extinderea reţelei de canalizare şi de reparaţii şi asfaltare a drumurilor. Forma de relief a comunei (un deal şi-o vale) ar ridica la 4 milioane de euro investiţia pentru canalizare şi ministaţii de epurare.
– Ne aflăm chiar în atelierul de lucru al sculptorului Ioan Marchiş. Cum apreciaţi Tabăra de Literatură şi Artă ARCHEUS de la Ocoliş, acum, la prima dvs. participare la deschiderea evenimentului?
– De tabără ştiu de mai mulţi ani, dar acum e prima dată când vin la Casa Marchiş din Ocoliş. Tabăra este organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean şi Primăriei Baia Mare. Am propus aşadar ca începând cu ediţiile următoare, să fie inclusă şi Primăria Groşi în rândul organizatorilor. Vrem să sprijinim mişcarea literar-artistică din zonă.
– De ce aţi dorit să ajungeţi primar?
– Nu am candidat din vreun motiv pecuniar, ci aşa am simţit că trebuie. Am vizitat multe localităţi din Europa şi am văzut că acolo se poate, pe bani puţini. Vreau şi la noi să se poată. Cred în parteneriate şi colaborare între oameni. Am propus Consiliului Local precedent să realizăm o înfrăţire cu localităţi din Vest. Cred că vom reuşi în acest mandat să ne înfrăţim cu o localitate din Franţa, Germania sau Austria, să învăţăm să lucrăm pământul şi să rentabilizăm micile ferme. La noi se practică o agricultură şi zootehnie rudimentare. Oamenii au reticenţe în a-şi schimba mentalitatea. Vreau să organizăm schimburi de experienţe între crescătorii de animale, să vadă cum arată fermierii din Occident, cum sunt ei asociaţi. Dorim să-i stimulăm pe tinerii locului pentru a investi într-o anumită afacere pe teritoriul comunei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.