Zeci de mii de euro pentru localităţile maramureşene, în domeniul cadastral

0
711

Majoritatea localităţilor din Maramureş vor putea beneficia de sume de până la 30.000 de euro, pe legea cadastrului şi publicităţii imobiliare. Conform noii Ordonanţe de Guvern, 7/2016, până la sfârşitul anului, fiecărei unităţi administrativ-teritoriale i se va acorda aceşti bani, cu condiţia să îi cheltuiască pe parcursul lui 2016. În Maramureş, pot beneficia de aceste sume 71 din cele 76 de localităţi. Excepţie fac comunele Recea, Satulung, Săcălăşeni, Fărcaşa şi Dumbrăviţa care intră pe Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară şi pentru care anul trecut a fost organizată o licitaţie care nu s-a mai finalizat, dar care se va relua în cel mai scurt timp. În contextul apariţiei noii ordonanţe, primarii maramureşeni au fost atenţionaţi că trebuie să citească atent legea şi instrucţiunile aferente.

Bani pentru primării

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 35/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 7/1996 privind cadastrul şi publicitatea imo­biliară a intrat în vigoare în 30 iunie. Pentru a lămuri anumite aspecte legislative, primarii maramureşeni au fost convocaţi ieri, 12 iulie, la o întâlnire de lucru la Palatul Administrativ din Baia Mare. La discuţii au fost prezenţi prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ, subprefectul Alexandru Bondrea şi directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Ovidiu Ştefan. Reprezentanţii administraţiilor locale au fost informaţi despre posibilitatea de a primi fonduri importante pentru aplicarea legii cadastrului. „Ca urmare a apariţiei acestei ordonanţe, Guvernul împreună cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a stabilit nişte măsuri pentru implementarea de urgenţă a modificărilor la legea 7/1996, respectiv din banii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Se acordă fiecărei unităţi administrativ-teritoriale până la sfârşitul anului, printr-un contract de finanţare anuală, 30.000 de euro pentru realizarea cadastrului sistematic. Va trebui să faceţi o cerere către Oficiul de Cadastru prin care să solicitaţi până la 30.000 de euro. Dacă un primar consideră că îi sunt suficienţi 10.000 de euro, solicită această sumă. V-aş ruga să analizaţi cu atenţie măsurile care trebuie realizate şi paşii care trebuie făcuţi pentru a putea să cheltuiţi banii respectivi pentru că finanţarea e anuală. Dacă nu reuşim să cheltuim acei bani, intră în bugetul statului şi i-am pierdut”, a explicat directorul OCPI Maramureş, Ovidiu Ştefan. Banii vor veni prin intermediul Oficiului de Cadastru Judeţean cu care va trebui încheiat un contract de finanţare. Următoarea etapă presupune „achiziţia serviciilor conform legilor achiziţiilor publice pe SEAP, cu topografi, firme autorizate”. Una dintre noutăţile actualei ordonanţe face referire la faptul că se vorbeşte de cartea funciară a sectorului cadastral şi nu de cartea funciară a imobilului cum era până acum. „Un sector cadastral, conform legii, este o bucată de teren care conţine unul sau mai multe imobile, delimitat de detalii liniare stabile în timp: drum, ape, căi ferate, limite de mari categorii de folosinţă. Dacă doriţi să faceţi un sector cadastral mai mare consideraţi ca limite, detaliile fixe: drumurile mai importante. Dacă doriţi să realizaţi un sector cadastral mai mic, consideraţi drumurile mai puţin importante, de exploatare etc.”, a adăugat Ovidiu Ştefan.

Sincope în eliberarea titlurilor de proprietate

Modificările legislative sunt valabile şi pentru zonele cooperativizate şi pentru cele necooperativizate. În cazul în care nu există eliberat titlul de proprietate pe un anumit sector cadastral, legea vine şi cu derogări de la acest aspect. „Cei care sunt la locul lor, cu folosinţa terenului, dar nu au titlul de proprietate eliberat, li se va înscrie posesia urmând ca în momentul în care se eliberează titlul de proprietate să facă o actualizare gratuită în cartea funciară, înscriindu-se proprietatea. Sunt multe cazuri în care oamenii posedă un teren, dar nu au dreptul de proprietate reglementat ca urmare a faptului că moştenesc pământul de la antecesori şi nu s-au făcut în cartea funciară succesiunile corespunzătoare. Agenţia Naţională va încheia un protocol de colaborare cu Uniunea Notarilor Publici şi va suporta din banii agenţiei contravaloarea succesiunilor, astfel încât cetăţeanul nu va plăti niciun leu. Sunt cazuri în care cetăţenii au cumpărat prin contracte de mână şi proprietarii nu mai există. Se înscrie posesia în cartea funciară, urmând ca după trei ani de posesie neconturbată să se transforme posesia în drept de proprietate. Pentru acest tip de posesii, primăriile vor trebui să elibereze nişte adeverinţe care sunt înscrise în legea 7/1996”, a mai spus directorul OCPI. Pe de altă parte, unii primari s-au plâns că nu pot realiza punerile în posesie din diferite motive. „Pe legea 247, Romsilva ne împiedică să punem în posesie. Cei de la Romsilva ori nu vin la şedinţe, ori nu ne răspund la adrese şi apoi primarul e de vină”, a semnalat primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc. La rândul său, prefectul Sebastian Lupuţ a atras atenţia că legea prevede sancţiuni în cazul persoanelor sau instituţiilor vinovate de nepunerea în posesie pe legea 165. Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a sfătuit pe reprezentanţii administraţiilor locale să se aplece mai mult asupra activităţii comisiilor locale de fond funciar, deoarece sunt foarte multe dosare ce trebuie rezolvate în ce priveşte împroprietărirea. Numai la finele lunii decembrie 2015, figurau mii de dosare ce trebuiau soluţionate. Lunar apar însă noi dosare care se adaugă teancului de hârţogării ce trebuie analizate şi rezolvate.

Întâlniri în judeţ pe tema fondurilor europene

Prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ a anunţat ieri, 12 iulie, la întâlnirea de lucru cu primarii că în luna august vor fi organizate mai multe întâlniri în teritoriu pe tema fondurilor europene. Reprezentantul Guvernului în teritoriu şi-a propus ca împreună cu oficialii altor instituţii responsabile de acordarea acestor sume să se deplaseze prin judeţ pentru a promova proiectele ce urmează să intre la finanţare europeană. „Vom merge pe zone, pentru că nu vom putea fi prezenţi în fiecare localitate. Ar fi bine să vă prezentaţi la aceste întâlniri, să vă trimiteţi reprezentanţi, dar să aducem şi fermierii, investitorii, persoanele fizice”, a mai spus Sebastian Lupuţ. Pe de altă parte, primarul comunei Rona de Sus, Ioan Romaniuc a solicitat să fie organizate mai des întâlniri la Prefectură, pentru ca edilii să-şi poată spune of-urile în faţa conducerii judeţului. „Ar fi bine să ne întâlnim o dată pe lună, să se ştie ce probleme avem”, a precizat Ioan Romaniuc.

Planurile urbanistice trebuie transmise la Oficiul de Cadastru

Primarii maramureşeni au fost atenţionaţi de conducerea Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară că au obligativitatea de a trimite în format electronic, planurile urbanistice generale şi zonale. La acestea trebuie ataşate şi Hotărârile de Consiliu Local. „Probleme sunt unde nu ajung în format electronic şi Hotărârile de Consiliu Local aferente acestor planuri”, a afirmat directorul OCPI, Ovidiu Ştefan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.