Crosul Vaserul – Vişeu de Sus

0
1933

Iniţiat în urmă cu trei ani de campionul mondial la canotaj Vasile Tomoiagă, Crosul Vaserul, organizat de asociaţia ce-i poartă numele, împreună cu Primăria, Consiliul Local şi Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus, s-a dovedit deja un proiect de succes.
Ediţia de anul acesta a reunit la Vişeu de Sus peste 200 de alergători, la cele două curse: crosul copiilor şi crosul Vaserul. Startul a fost dat de campionul Vasile Tomoiagă, venit special de la Paris pentru a se implica, alături de Centrul Cultural-Social, în organizarea manifestărilor desfăşurate în această săptămână la Vişeu de Sus. Directorul instituţiei, dr. Anuţa Pop, a fost şi gazda evenimentului.
Cursa copiilor s-a desfăşu­rat pe o distanţă de 1.000 m, iar cea dedicată juniorilor şi adulţilor a presupus parcurgerea a 9,3 km, o bună parte a traseului suprapunându-se pe cel al Mocăniţei, pe frumoasa Vale a Vaserului.    Copiii, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, au fost clasaţi pe două subcategorii (6-10 ani şi 10-14 ani). La grupa de vârstă 6-10 ani, câştigătorii au fost: Gherghel Ana, Toma Maria, Tomoiagă Laura; Banc Răzvan, Feiciuc Sebastian, Pop Adriano. La grupa 10-14 ani au urcat pe podium: Coroian Andreea, Ţiple Mălina, Chiş Cristina Maria; Tomoiagă Sebastian, Rad Ioan Călin, Horj Dorin.
La startul cursei de 9,3 km s-au aliniat juniori, adulţi (18+) şi alergători de categoria 50+. La juniori, cei mai buni timpi au fost stabiliţi de: Tomoiagă Daniela, Ivaşcu Ioana, Georgescu Laura (fete) şi Biro Alexandru, Mate Segiu, Benzar Mihai, Ardelean Andrei, Strâmturean Gabriel (băieţi).
Castigaori-18+La categoria 18+, crosul Vaserul s-a bucurat de participarea unor sportivi deosebiţi, cu palmares naţional şi internaţional. Dintre aceştia, Alexia Hecico, ocupanta locului I, este vice-campioană balcanică la cros montan la individual şi campioană balcanică împreună cu reprezentativa României. În ultima lună a participat la Campionatul European de cros montan în Italia, având cea mai bună clasare din delegaţia României. Locul II a fost ocupat de Ana Hecico, mama Alexiei, podiumul fiind completat de Flori Neneştean. Podiumul masculin a fost unul în totalitate bistriţean, ocupanţii primelor 3 locuri fiind: Bălan Nicolae, Cristian Hăngănuţ, Vaipan Călin.
Pentru prima dată, crosul Vaserul a avut o categorie adresată persoanelor peste 50 de ani. Doamnele care s-au clasat pe primele locuri sunt: Stern Maria şi Pădureanu Maria, iar domnii ce au obţinut cei mai buni timpi sunt: Hecico Emil, Sechel Vasile, Negru Gheorghe.
O cursă deosebită a fă­cut un experimentat sportiv, ce şi-a dedicat întreaga viaţă sportului, cel mai vârstnic alergător din concurs, antrenor de atletism, în vârstă de 80 de ani: Iosif Hecico. De-a lungul vieţii, a câştigat probe la toate categoriile de alergare, inclusiv maraton (până la 60 de ani alergând un număr de km egal cu vârsta), fiind un exemplu pentru fiul, nora şi nepoata (Emil, Ana şi Alexia), toţi câştigători ai crosului Vaserul.
Profesorii de sport din oraş: Grigore Coman, Vasile Sechel, Gheorghe Manta, Vasile Tomoiagă s-au implicat activ în promovarea şi buna desfăşurare a curse­lor. Acestora li s-au alăturat şi aproximativ 20 de voluntari, care au asigurat punctele de hidratare, orien­tarea, distribuirea kit-urilor de concurs, a medaliilor etc. Primarul Vasile Coman s-a implicat activ, ca de fiecare dată, în organizarea evenimentului, fiind un susţinător dovedit al sportului şi al tinerilor.
Crosul Vaserul, alături de celelalte evenimente organizate în perioada 12-16 iulie, au transformat Vişeul de Sus în cel mai activ şi mai atractiv oraş din Maramureş, din punct de vedere al evenimentelor organizate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.