Finanţări pentru procesarea produselor agricole

0
261

Pînă pe 31 octombrie 2016, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale primeşte cereri pentru finanţarea proiectelor de investiţii din domeniul procesării produselor agricole prin intermediul submăsurii (sM) 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole”, din cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Alocarea bugetară, 93,5 milioane euro. Modalitatea de depunere a proiectelor, on-line, pe http://www.afir.info. Pragul minim de depunere este de 15 puncte.

Aceste fonduri sînt destinate pentru înfiinţarea şi/sau modernizarea unităţilor de procesare şi comercializare, introducerea de tehnologii pentru dezvoltarea de produse şi procese, aplicarea măsurilor de protecţia mediului, creşterea numărului de locuri de muncă sau promovarea investiţiilor pentru producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile. Este disponibil Ghidul solicitantului.
Pentru un proiect se poate obţine 1 milion euro (pentru IMM  în cazul proiectelor care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat); 1,5 milioane euro (pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiţii care conduc la un lanţ alimentar integrat) şi 2,5 milioane euro (pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, indiferent de tipul de solicitant, precum şi pentru forme asociative).
Sprijinul public nerambursabil este de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20%, în cazul operaţiunilor sprijinite în cadrul Parteneriatului European de Inovare.
Categoriile de beneficiari eligibili: persoane fizice autorizate PFA, întreprinderi individuale II, întreprinderi familiale, societăţi cu răspundere limitară SRL, cooperative agricole, societăţi cooperative şi grupuri de producători.
Investiţii corporale eligibile: construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea unităţilor de procesare sau a construcţiilor destinate unei etape sau întregului flux tehnologic de colectare – depozitare materie primă/produse – sortare – condiţionare – procesare – comercializare. Laboratoare, vestiare tip filtru pentru muncitori, biroul medicului veterinar, spaţiu pentru servirea mesei etc. Investiţii necorporale: organizarea şi implementarea sistemelor de management al calităţii şi de siguranţă alimentară, achiziţionarea de tehnologii (know-how), patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului, achiziţionarea de software, marketing-ul produselor obţinute (în limita a maxim 5% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de  30.000 euro). Pentru consultanţă şi proiectare: maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile dacă proiectele prevăd  construcţii-montaj şi 5% pentru proiectele de investiţii cu achiziţii simple.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.