Rectificare de buget aprobată de consilierii băimăreni

0
628

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Baia Mare, de ieri, 19 iulie, a debutat cu depunerea jurământului în funcţia de ales local a lui Dan Grumaz, care a fost votat pe lista Coaliţiei pentru Baia Mare. După depunerea jurământului, noul consilier şi-a reluat locul lângă colegii săi, participând la votul pentru proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi. După acest moment, consilierul liberal Cristian Niculescu Ţâgârlaş a dorit să prezinte mai multe solicitări ale grupului PNL. Printre altele, alesul băimărean a cerut diminuarea preţului la apă pentru populaţie.

Preţ mai mic la apă

Grupul de consilieri liberali, prin Cristian Niculescu Ţâgârlaş a venit cu o listă de propuneri, pe care a prezentat-o în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Printre altele, alesul băimărean a cerut diminuarea tarifului la apă, despre care s-a vehiculat în repetate rânduri că ar fi cel mai mare din ţară. „Toată lumea a remarcat că preţul apei pentru consumatorii casnici în Baia Mare este unul mare, peste media pe ţară. De aceea am solicitat diminuarea preţului la apă printr-o subvenţie acordată de Municipiul Baia Mare în procent de 30%. Dorim ca toate persoanele să beneficieze de acest drept. Am identificat şi soluţia, profitul SC Vital. Din punct de vedere legal nu există impedimente pentru utilizarea acestui profit”, a declarat liberalul. Pe de altă parte, liberalii au solicitat revocarea taxei meteo, plătită în prezent de agenţii economici. „Solicităm revocarea taxei meteo plătită de agenţii economici. E o taxă subiectivă. Nu există nicio obligaţie legală pentru a menţine această taxă”, a punctat consilierul. Printre solicitările alesului băimărean se mai numără interzicerea parcării maşinilor în zona sediului unde se achită energia electrică de pe strada George Coşbuc, pentru a nu bloca traficul. Pentru evitarea blocării în trafic, liberalul a mai arătat că ar fi nevoie de realizarea de sensuri giratorii în două zone ale oraşului. În plus, consilierii liberali au mai cerut să li se pună la dispoziţie sala mică de şedinţă pentru a-şi putea ţine audienţele cu cetăţenii.

Rectificare de buget

Unul dintre punctele importante de pe ordinea de zi a făcut referire la rectificarea bugetară care a fost una pozitivă. Subiectul a stârnit şi polemici, unii dintre aleşii băimăreni arătând că nu au fost suficient de informaţi despre investiţiile pentru care se dau bani sau despre cele de la care s-au retras anumite sume, precum şi despre modul în care au fost împărţiţi banii. „Vreau să votez în cunoştinţă de cauză. Nu întrevăd ca fiind aplicabilă această majorare pozitivă. Vreau să fiu un partener de discuţie, nu o maşină de vot”, a afirmat Cristian Niculescu Ţâgârlaş, cel care, alături de consilierul Marin Brăgaru, a semnalat că ar fi unele semne de întrebare în privinţa rectificării bugetului. În cele din urmă proiectul a trecut cu 16 voturi, singurii care nu au votat favorabil, fiind liberalii. Potrivit proiectului de hotărâre, s-a aprobat rectificarea bugetului Serviciului Public de Asistenţă Socială prin majorarea veniturilor cu suma de 1.990 mii lei, în timp ce pentru instituţiile publice şi activităţile finanţate integral sau parţial din venituri proprii, suma a crescut cu 2.150 mii lei. Mai mulţi bani au revenit şi învăţământului preuniversitar, Serviciului Public Ambient Urban, dar şi Teatrului Municipal. Alte sume au fost direcţionate spre unele obiective de investiţii. „La învăţământ am prevăzut sume pentru grădiniţa 9 şi 30, la Liceul de Arte am asigurat sumele necesare pentru a putea acoperi clădirea veche. Avem pe lista de investiţii, trei poduri, podul Decebal – reabilitarea arhitecturală, s-a retras finanţarea, deoarece nu s-a prezentat nimeni la licitaţie, însă am acoperit suma pentru podul Culturii care are termen de finalizare în acest an. Şi la podul Republicii va fi acoperită partea de infrastructură să se poată circula în iarnă”, a explicat Vasile Barbul, directorul Direcţiei Generale de Dezvoltare Publică. Pe lista de investiţii mai figurează dotări pentru baschet în Sala Polivalentă „Lascăr Pană”, dar şi dotări volei. În plus, au fost prevăzute sumele necesare în vederea realizării unor proiecte ce vor fi depuse pentru finanţare europeană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.