Statul Comun

0
437

Citesc în săptămînalul de la Chişinău „Literatură şi Artă” sub semnătura redactorului-şef acad. Nicolae Dabija, o propunere fără precedent: crearea Statului Comun România – Republica Moldova. Realizarea aceastui proiect depinde de voinţa politicienilor din cele două state. Mergînd pe firul informaţiilor prietenului Dabija aflăm că basarabenii, cei din Biroul permanent al Sfatului Ţării-2, sînt deschişi pentru orice fel de sugestii, menite să rezolve această problemă dureroasă pe care ne-au creat-o alţii şi care stăruie să rămînă o tristă moştenire de la o generaţie la alta. Se spune că Republica Moldova nu mai e o ţară decît cu numele deoarece deţine două triste recorduri: este cea mai săracă ţară din Europa şi cea mai coruptă de pe bătrînul continent. Asta o mărturisesc ei, cei de la Chişinău. Ni se spune o teamă pe faţă: imperiul de la Răsărit aşa cum a ocupat Crimeea, invocînd diferite pretexte să ocupe ce a mai rămas în spaţiul de pînă la Prut. Scrie Dabija: „Şi asta se va întîmpla dacă nu vom fi precauţi, chiar în perioada imediat următoare de după alegeri. În ultimii zece ani populaţia Basarabiei s-a împuţinat cu 600.000 de persoane din cauza sărăciei şi a corupţiei. Dispar zeci de localităţi, se închid şcoli, nu funcţionează decît cîteva fabrici şi acelea de vin. Cresc suprafeţele cimitirelor (cimitirul „Sfîntul Lazăr” e cel mai mare din Europa). Citîndu-l pe economistul Mihai Pătraş, academicianul crede că schimbarea de mentalitate a multor basarabeni săraci s-ar produce după cum procedează ruşii în Transnistria, dacă statul român ar suplimenta pensiile mizere. Declaraţia Sfatului Ţării-2 se înscrie în contextul politicii oficiale a statului Republicii Moldova şi sugerează vectorul european. Se crede că aşa se va ajunge în Uniunea Europeană.
Dabija crede că prin crearea Statului Comun România – Republica Moldova ar fi o soluţie de supravieţuire a aşchiei de neam românesc şi de revenire a acestui teritoriu european de dincolo de Europa pe continentul din care Basarabia a făcut parte de mii de ani de istorie şi de civilizaţie.
Am citit atent Proiectul de Ţară despre care scriu. Cele 9 puncte aduc argumente pentru acest îndrăzneţ proiect. Statul Comun România – Republica Moldova va lua naştere printr-un tratat internaţional. Menţionez că subiect de drept internaţional poate fi doar  federaţia de state de genul SUA, Brazilia, Mexic, Germania, Elveţia etc. Pe mine mă pune pe gînduri ideea federalizării. Greu să mă obişnuiesc cu un asemenea proiect. Mi se atrage atenţia la punctul 8 că sperietoarea federalizării României prin reunirea Republicii Moldova cu aceasta nu este valabilă, deoarece integritatea teritorială a României e garantată prin stipulările Acordurilor şi Tratatelor încheiate cu Uniunea Europeană şi NATO. Ni se aminteşte că Unirea din 1918 a salvat sute de mii de vieţi omeneşti de pericolul bolşevic. De aceea Biroul permanent al Sfatului Ţării-2 crede că formarea Statului Comun România – Republica Moldova ar garanta o siguranţă pentru cetăţenii basarabeni. Dintre care o jumătate de milion au cetăţenie română. Declaraţia din 10 iunie 2016 mai spune că Statul Comun va fi o asociere a două state independente suverane, unitare şi indivizibile. Va fi nevoie de aprobarea celor două Parlamente, de semnătura celor doi preşedinţi şi se va ţine seama de normele Uniunii Europene. Se trage un semnal de alarmă, că în momentul actual Republica Moldova se află într-o situaţie extrem de dificilă, fiindu-i ameninţate chiar existenţa ca stat. Proiectul Statului Comun ar deschide perspectiva necesară la revenirea în spaţiul istoric şi etnic al poporului nostru. Cred că e posibil Statul Comun. Dar pînă atunci este cale lungă, drum de fier. Deocamdată am luat în seamă ideea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.