Audit intern la societatea Urbis Baia Mare

0
651

La două zile după şedinţa extraordinară de Consiliu local, aleşii băimăreni s-au întrunit ieri, 21 iulie, în şedinţă ordinară. Pe ordinea de zi s-au aflat 68 de proiecte la care s-au adăugat şi alte şapte puncte suplimentare. În cadrul şedinţei, a fost adus în discuţie procesul care se judecă între societatea locală de transport în comun, Urbis Baia Mare şi Primăria Municipiului Baia Mare. Cu această ocazie, viceprimarul cu atribuţii de primar interimar, Marinel Rob a declarat că în cadrul societăţii Urbis, la ora actuală se desfăşoară un audit intern, urmând ca până la finele lunii să fie prezentat un raport pe această temă.

Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Baia Mare a figurat şi o informare privind situaţia societăţii Urbis. Acest proiect a stârnit însă polemici. Liberalul Cristian Niculescu Ţâgârlaş a cerut explicaţii despre litigiul dintre societatea locală de transport în comun şi Primăria Baia Mare. Societatea Urbis a fost nevoită să dea în judecată Primăria Baia Mare pentru a primi sumele aferente a două facturi pe lunile octombrie şi noiembrie 2015, în valoare de circa 1,5 milioane de lei. “E vorba despre două facturi ale societăţii Urbis aferente lunilor octombrie parţial şi noiembrie 2015 care au fost refuzate la plată de Primăria Baia Mare. Motivul este epuizarea alocării bugetare prevăzute în bugetul municipiului Baia Mare. E singurul motiv”, a punctat directorul economic al societăţii Urbis, Ionuţ Rus. Consilierul Cristian Niculescu Ţâgârlaş a mai arătat că o situaţie similară s-ar putea repeta şi în acest an în condiţiile în care în urmă cu două zile s-a aprobat o rectificare bugetară pozitivă, despre care spune că nu ar avea acoperire. În plus, alesul băimărean a arătat că şi alte societăţi care au prestat servicii pentru Baia Mare au avut facturi refuzate la plată de Primărie pentru a nu se încălca planul financiar pentru 2015. Este cazul societăţii Drusal. Referindu-se la societatea Urbis, primarul interimar, Marinel Rob a declarat că va trebui discutat un plan de reorganizare cu conducerea, în momentul de faţă aici realizându-se şi un audit intern. „SC Urbis trebuie să-şi regândească activitatea împreună cu noi. Vom urmări o eficientizarea în ce priveşte liniile de transport. Vom analiza acest aspect. Am demarat un audit intern vizavi de acest subiect. Eu am dispus acest audit. Urmează ca până la finele lunii să fie prezentat rezultatul”, a spus Marinel Rob.

Extinderea iluminatului public

Tot ieri, 21 iulie, aleşii băimăreni au aprobat proiectul de hotărâre care viza studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Extindere sistem de iluminat public din Municipiul Baia Mare”. „În fiecare an apar noi locuinţe, în special în zonele aflate în dezvoltare. Cetăţenii care îşi construiesc aceste locuinţe doresc să extindem iluminatul public şi în zonele lor. Datele tehnice şi economice le aveţi în borderou. Sunt înşirate o serie de străzi din Baia Mare unde au apărut locuinţe noi. Sunt vreo 50 de străzi. Printre altele e vorba despre zona Mihai Eminescu, zona dintre Independenţei şi Victoriei, acolo unde se construiesc locuinţe. În momentul în care am finalizat în 2016 extinderea reţelei de iluminat public, atunci tot oraşul a fost acoperit”, a afirmat directorul Direcţiei Generale de Dezvoltare Publică din cadrul Primăriei Baia Mare, Vasile Barbul. Pe de altă parte, acesta a mai precizat că există întocmit şi un proiect care prevede investiţii în vederea reducerii consumului de energie electrică şi care va fi depus pentru finanţare europeană.

urbisProces cu Ministerul Dezvoltării

Aleşii băimăreni au mai aprobat mandatarea primarului Municipiului Baia Mare să angajeze un apărător într-un proces cu Ministerul Dezvoltării. Oficialii instituţiei au arătat că Primăria încearcă recuperarea unei corecţii financiare în valoare de 416.000 de lei + TVA. Practic, la contractul privind reabilitarea străzii Electrolizei, au apărut lucrări suplimentare pe care Ministerul Dezvoltării nu a mai vrut să le deconteze, iar municipiul a fost nevoit să suporte din bugetul local aceste cheltuieli. E prima corecţie financiară pe care Primăria o contestă. De aceea s-a  crezut de cuviinţă că e nevoie de un apărător care să aibă experienţă într-un astfel de proces în urma căruia s-ar putea recupera paguba financiară.

Încetarea unor mandate de consilieri locali

Aleşii băimăreni şi-au dat votul şi pentru constatarea încetării de drept a mandatelor de consilieri locali în cazul lui Florin Tătaru şi Florin Vasile Deac. De asemenea, s-a constatat încetarea calităţii de reprezentant în Consiliul de Administraţie al Ocolului Silvic Municipal Baia Mare a consilierului local, Gabriela Hofer.

Proiecte culturale

Printre proiectele de hotărâre aprobate s-au regăsit şi încheierea unui Acord de cooperare între Municipiul Baia Mare şi Asociaţia „Filiala Uniunii Artiştilor Plastici” Baia Mare în vederea finanţării şi realizării în comun a albumului de artă cu titlul „120 de ani de Şcoală de Pictură Băimăreană. Centrul Artistic Baia Mare, fenomen european unic în România”. La acest proiect, consilierul local UDMR, Richard Kovacs s-a abţinut să voteze, refuzând să îşi motiveze gestul.

Ajutor financiar

De asemenea, s-au votat favorabil acordurile de cooperare cu Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare şi Fundaţia Umanitară pentru Copii şi Adulţi în Dificultate Sera România în vederea sprijinirii financiare a 20 de copii preşcolari din comunităţile sărace ale municipiului Baia Mare. Un acord similar va fi încheiat între SPAS şi Asociaţia Ioana Maria, în vederea facilitării accesului persoanelor cu Sindrom Down şi a familiilor acestora, la servicii sociele integrate. Colaborări vor exista şi cu Asociaţia „Tineri pentru Tine”, dar şi cu Asociaţia Tinerilor Romi „Young Roma Maramureş”, în vederea derulării proiectului „Împreună creş­tem accesul la educaţie a copiilor şi tinerilor romi din zona Cuprom, Craica şi Pirită”. În Plus, aleşii băimăreni au aprobat participarea SPAS la organizarea „taberei de vară – Copiii de pe front”, în cooperare cu Instituţia Prefectului Maramureş şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.