Pentru lipsa poliţelor RCA, în anul 2015 au fost aplicate 9.309 sancţiuni contravenţionale!

0
344

Deputatul ALDE Cornelia Negruţ a primit răspuns la interpelarea adresată ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, ce a avut ca obiect problemele cauzate de lipsa poliţelor RCA în judeţul Maramureş.
„România se confruntă cu un deficit major în ceea ce priveşte existenţa asigurărilor RCA raportate la numărul autovehiculelor înmatriculate, arată un document oficial al Consiliului Concurenţei. Astfel, cel mai redus număr de autovehicule asigurate din totalul celor înmatriculate se situează în jurul unui procent de 68%, în mai multe judeţe din ţară. Pentru a reduce acest decalaj important dintre numărul vehiculelor înmatriculate şi cele care deţin asigurările obligatorii RCA, Autoritatea de Concurenţă a avansat ca soluţie intensificarea controalelor în trafic realizate de Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române. Aceste acţiuni ar trebui să vizeze, în special, potrivit Consiliului Concurenţei, celelalte vehicule în afara autoturismelor, deoarece la acestea se constată o mai mare tentaţie de fraudare. De asemenea, specialiştii propun modificarea modalităţii prezente de emitere a poliţelor RCA, respectiv existenţa unei interconectări a bazelor de date ale ASF cu cele ale Poliţiei Române, ANAF, autorităţilor locale şi a celorlalte instituţii care veghează la încasarea contravenţiilor şi a sancţiunilor pecuniare generate de inexistenţa asigurărilor” a arătat parlamentarul maramureşean în documentul oficial transmis conducerii MAI.
În finalul interpelării, deputatul ALDE a solicitat răspuns la mai multe întrebări, după cum urmează: „1. Ce deficienţe aţi sesizat în urma controalelor pe linia existenţei poliţelor RCA, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Maramureş?; 2. Ce sancţiuni riscă posesorii acestor autovehicule depistate a fi în afara legii şi câte astfel de pedepse a dispus Poliţia Rutieră în ultimul an, la nivelul ţării, şi punctual în Maramureş?; 3. Ce procent din contravenţiile acordate de către Poliţia Rutieră în cazul lipsei RCA au fost achitate, atât la nivel naţional, cât şi în Maramureş?; 4. Cum consideraţi că sunt în acest moment sancţiunile care pedepsesc aceste abateri? Aveţi în intenţie înăsprirea lor?”
În răspunsul adresat Corneliei Negruţ, ministrul de Interne a precizat că potrivit prevederilor art.64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, „încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 48 şi 56 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.”
Petre Tobă a mai adăugat că în anul 2015, la nivel naţional, pentru încălcarea prevederilor art. 48 din actul normativ mai sus menţionat, au fost aplicate 9.309 sancţiuni contravenţionale, iar la nivelul judeţului Maramureş, au fost aplicate 174 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea aceloraşi prevederi.
„Având în vedere că Poliţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române nu are competenţă în executarea amenzilor, nu putem comunica informaţii cu privire la procentul sumelor încasate”, a conchis ministrul Afacerilor Interne.
(Informaţii furnizate de Biroul de Presă al deputatului ALDE Maramureş Cornelia Negruţ)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.