Sute de urmăriţi internaţionali arestaţi

0
344

623 de persoane urmărite internaţional arestate, aproape 85.000 de mesaje procesate, peste 900 de persoane identificate pe baza comparării amprentelor digitale în sistemul AFIS, 88 de documente de identitate şi de călătorie false şi 92 de permise de conducere şi certificate de înmatriculare româneşti contrafăcute descoperite – acestea sunt doar câteva date despre activitatea unui instrument de bază al cooperării poliţieneşti internaţionale al Poliţiei Române, Biroul Naţional Interpol.
În primele 6 luni ale anului 2016, prin intermediul Biroului Naţional Interpol din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională a fost dispusă urmărirea internaţională pentru 1.119 persoane, dintre care 114 persoane au mandate de arestare preventivă, 870 de persoane au mandate de executare a pedepsei închisorii, 79 de persoane sunt declarate dispărute, iar 56 au emise sentinţe de internare.

Mii de persoane urmărite internaţional în prezent

În prezent, la nivelul Biroului Naţional Interpol se află în lucru datele a peste 5.700 de persoane urmărite internaţional, la solicitarea autorităţilor române, dintre care 440 de persoane au emise pe numele lor mandate de arestare preventivă, 4.508 persoane sunt căutate în baza unor mandate de executare a pedepsei închisorii, iar 772 de persoane sunt declarate dispărute. Potrivit statisticii, în primul semestru al anului, au fost arestate 623 de persoane urmărite internaţional de autorităţile române şi 46 de persoane au fost localizate în străinătate, în vederea extrădării, dintre care 23 de persoane arestate sau localizate în afara spaţiului Schengen (7 în Ucraina, 3 în Republica Moldova, 3 în Serbia, 2 în Irlanda şi 2 în S.U.A., câte 2 în Cipru, Rusia şi câte 1 în Filipine şi Emiratele Arabe Unite). Totodată, pentru 520 de persoane a fost revocată urmărirea ca urmare a extrădării în România, 162 de persoane au fost transferate în România în vederea continuării executării pedepsei închisorii. De asemenea, 3 persoane au fost transferate din România în vederea continuării executării pedepsei închisorii (2 în Turcia şi 1 în Bulgaria), 4 persoane au fost extrădate din România în străinătate (SUA, Emiratele Arabe Unite, Israel şi Republica Moldova) şi 20 persoane au fost extrădate din străinătate către România. Din analiza fluxului de informaţii vehiculat prin canalul INTERPOL, prin sistemul mondial securizat de comunicaţii, rezultă faptul că în aceeaşi perioadă au fost procesate 84.498 de mesaje. Pe baza colaborării directe cu celelalte Birouri Interpol, pentru 914 persoane a fost confirmată identitatea pe baza comparării amprentelor digitale în sistemul AFIS 2000. Urmare a schimbului operativ de informaţii au fost descoperite 88 de documente de identitate şi de călătorie false aparţinând cetăţenilor români şi 92 de permise de conducere şi certificate de înmatriculare româneşti contrafăcute.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.