Campania „Neglijenţa, invitaţie deschisă la furt” continuă

0
380

Poliţiştii băimăreni acţionează cu fermitate ori de cîte ori sînt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte de încălcare a legii. Siguranţa personală depinde însă şi de modul în care fiecare dintre noi adoptă un comportament preventiv şi respectă reguli preventive minime.

Ieri, 28 iulie, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Baia Mare, împreună cu specialişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, au desfăşurat activităţi de informare a băimărenilor cu privire la prevenirea furturilor şi a tîlhăriilor. Deoarece în această perioadă cetăţenii pleacă în concedii, sfaturile poliţiştilor şi materialele cu recomandări antivictimale oferite au vizat măsuri de protecţie a locuinţelor şi a bunurilor proprii. De asemenea, întrucît pe raza municipiului au fost semnalate cîteva cazuri de tîlhărie, poliţiştii au discutat cu cetăţenii aspecte legate de prevenirea unor astfel de fapte.
Băimărenii au fost sfătuiţi să nu comunice date despre plecarea de acasă în convorbirile cu alte persoane şi să nu posteze pe site-urile de socializare adresa sau imagini din care să reiasă că au în casă obiecte de valoare sau că sînt plecaţi în concediu. Imaginile din vacanţă ar trebui postate la întoarcerea acasă. Persoanele care sună la uşă şi pretind că reprezintă unităţi care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz), nu trebuie lăsate să intre în casă decît după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu. La fel trebuie procedat şi cu cei care vin să prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie.
Pentru prevenirea tîlhăriilor, poliţiştii au adus în atenţie faptul că victimele preferate ale acestui gen de fapte sînt femeile a căror ţinută de vară expune bijuteriile şi facilitează smulgerea acestora. În cazul în care trebuie să circule după lăsarea întunericului, ar fi bine ca cetăţenii să ocolească locurile neiluminate, slab circulate, precum gangurile sau străduţele lăturalnice. Dacă sînt victime ale infracţiunii de tîlhărie, este util să reţină cît mai multe semnalmente ale autorului, constituţia fizică, vestimentaţia şi dacă este posibil cît mai multe detalii, cum ar fi numărul maşinii, porecle între agresori, modalitatea de abordare.
Băimărenii au fost sfătuiţi să nu protejeze infractorii prin tăcere, iar dacă sînt victime sau martori la comiterea unor infracţiuni să sesizeze de îndată poliţia pentru a spori şansele de identificare, prindere şi pedepsire a infractorilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.