Gală folk în Eternul Maramureş!

0
535

Interviu cu dl Spiridon Pralea, managerul Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei
– Se împlinesc 690 de ani de când Sighetul apare în cele mai vechi documente de cancelarie descoperite până acum. În urmă cu 10 ani, am aniversat cu fast 680 de ani de atestare documentară. Cum vor sărbători sighetenii acest eveniment în acest an?
– Pentru a marca această dată importantă în istoria oraşului este necesară organizarea unui eveniment cât mai grandios, o sărbătoare cu parfum de epocă dar şi cu momente care să reprezinte Sighetul zilelor noastre. Ţinând seama că, de câţiva ani, vara au loc două evenimente artistice cu o largă participare, cea mai bună soluţie de a marca 690 de ani de atestare scrisă a oraşului este organizarea sub acelaşi generic a festivalului de muzică şi artă medievală cu gala de muzică folk, expoziţii cu tematică diferită, simpozioane şi activităţi cultural-artistice pentru toate categoriile de vârstă, pentru toţi sighetenii.
– Vă referiţi la deja tradiţionalele Festival antic şi medieval” Aeternus Maramorosiensis”(Eternul Maramureş) şi Gala Folk” Floare de colţ”?
– Da. Pentru a se evita risipa din bugetul public, activităţile culturale din acest an au fost regândite şi restructurate, păstrându-se elementele care au căpătat tradiţie, reprezentative pentru spaţiul cultural sighetean. Astfel, în perioada 19-21 august, se vor marca „690 de ani de la prima atestare scrisă a oraşului Sighetu Marmaţiei”, organizând în jurul acestui eveniment Festivalul de Artă Medievală şi Muzică Folk, care să îmbine cele două componente ale manifestărilor organizate în ultimele 4 veri, la Sighet). Pe lângă asigurarea unui conţinut complex, în concordanţă cu evenimentul sărbătorit, aceasta înseamnă mai puţine cheltuieli, sponsori mai mulţi, dintre care amintim doar doi din cei mai importanţi: Kaufland România şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, care s-au implicat financiar în acest proiect cultural.
– Care va fi, pe scurt, programul celor 3 zile fierbinţi?
– Evenimentul va debuta în 19 august, la “Palatul Prefecturii Comitatului Maramureş” (azi „Curtea Veche”), unde Primăria şi Consiliului Local vor organiza, în „Sala Oglinzilor”, o adunare solemnă cu ocazia aniversări a 690 de ani de atestare scrisă a oraşului. Sunt invitaţi şi cetăţenii de onoare ai municipiului, foştii primari şi consilieri locali, personalităţi ale vieţii economice, sociale şi culturale din comunitate. Vor urma vernisaje de expoziţii şi mini-concerte simfonice. Sâmbătă, 20 august, manifestările vor începe la ora 14 cu Marea paradă a festivalului, pe Aleea Pietonală, Bogdan Vodă, Piaţa 1 Decembrie 1918, cu revenire în Tabăra Medievală din Parcul Central. Scena Festivalului Medieval va fi amenajată în faţa florăriilor din parc. Aici şi în parc vor avea loc spectacole, lupte, ateliere de creaţie. Pe scena mare din parc, de la 19.30, se va desfăşura Gala Folk ”Floare de Colţ”: Drăguş Ioan Darius, Gheorghe Şteţca, Adrian Ivaniţchi, Cătălin Condurache, Ilie Stepan şi Horea Crişovan, Alexandru Andrieş, Ducu Bertzi & friends. Prezintă actorul Adrian Păduraru. Duminică, 21 august, ora 14, se va relua Festivalul Medieval cu o paradă între Liceul „Regele Ferdinad” şi Centrul Cultural. Pe podiumul din parc: concerte, expoziţii, artă culinară, delicatese medievale şi concursuri interactive. În Parcul Central, de la 19.30, concert folk: Ilinca Pleş, Anca Corneştean, Nicolae Boico, Octavian Bud, Emeric Imre, ”Ecoul”, Cosmin Vaman, Alexandru Andrei & trupa SPAM şi Vasile Şeicaru.
– De Sărbătoarea Schim­barea la faţă, pe stil vechi, mai mergeţi în Ucraina?
– Da. Un eveniment special va avea loc în ziua de 19 august, când Ducu Bertzi şi prietenii săi, împreună cu actorul Adrian Păduraru şi câţiva artişti locali, vor susţine, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Cernăuţi, al Primăriei Slatina şi Asociaţiei Maramureşenii, un concert folk în parcul din orăşelul Slatina, din dreapta Tisei. Este o premieră pe care românii din dreapta Tisei o aşteaptă, urmând ca apoi să vină şi ei la Festival, la Sighet, în număr cât mai mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.