Protocol de colaborare între cinci judeţe pentru Capitala Culturală Europeană 2021

0
458

Prefectura Maramureş a organizat ieri, 3 august o întâlnire cu reprezentanţi ai instituţiilor Prefectului şi Consiliului Judeţean din patru judeţe: Satu Mare, Bihor, Sălaj şi Bistriţa Năsăud. Cu această ocazie, între oficialităţile judeţene a fost semnat un protocol de colaborare pentru susţinerea candidaturii municipiului Baia Mare la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. În cadrul întâlnirii au fost punctate şi câteva dintre evenimentele culturale de amploare care vor fi organizate în acest an în Baia Mare.
„Suntem în curs de depunere a caietului de candidatură pentru etapa a doua a proiectului privind Capitala Culturală Europeană 2021. Fundaţia Baia Mare 2021 se ocupă de acest lucru. În această lună va fi prezentat caietul, iar în septembrie vom primi invitaţia pentru jurizare”, a declarat prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Lupuţ. În opinia reprezentantului Guvernului în teritoriu, câştigarea acestui titlu la care râvneşte Baia Mare, va avea un impact economic, social şi turistic. Autorităţile din cele patru judeţe şi-au arătat disponibilitatea pentru susţinerea candidaturii Băii Mari la titlul de Capitală Culturală Europeană. Pe de altă parte, invitaţii au precizat că dorinţa celor din regiunea de Nord-Vest e ca Baia Mare sau Cluj-Napoca să câştige acest titlu. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a afirmat că protocolul de colaborare încheiat ieri, 3 august evidenţiază buna colaborare care există în regiunea de Nord-Vest. „Dorim, în primul rând, să oferim o viaţă mai bună oamenilor şi astfel de proiecte, acest lucru fac. Candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană a fost la început o idee. Ne asumăm cu toţii această candidatură pentru că va avea influenţe asupra întregii regiuni. Fiecare proiect alternativ care aduce bani în regiunea de Nord-Vest trebuie sprijinit”, a spus Gabriel Zetea. Primarul interimar al Municipiului Baia Mare, Marinel Rob, a accentuat că proiectul e unul „primordial pentru comunitatea băimăreană”.

Artişti din SUA în Baia Mare

În cadrul întâlnirii au fost prezentate şi câteva direcţii pe care cei implicaţi şi le propun să le urmeze pentru ca în 2021, Baia Mare să devină Capitală Culturală Europeană. „Proiectul pe care l-am depus este axat pe ideea de cultură a ospitalităţii. Baia Mare, de-a lungul istoriei, a ajutat să crească diferite forme de expresie foarte curajoase pentru cultura românească şi europeană. Ţintim către artişti şi organizaţii nu doar din Europa, ci şi din America de Sud, Asia de Sud-Est, SUA, Canada, atât pentru a obţine un factor inedit, cât şi pentru a vedea unde sunt relaţiile adevărate dintre vechea Europă şi noile Europe care s-au născut prin migraţii, valurile succesive de refugiaţi. Proiectul încearcă şi trebuie să aducă la aceeaşi masă şi să alinieze viziunile atât ale operatorilor culturali, mediului de afaceri, bisericilor, cultelor, cât şi a educaţiei şi organizaţiilor neguvernamentale”, a explicat directorul artistic al Fundaţiei Baia Mare 2021, Vlad Tăuşance.

Evenimente culturale în pregătire

Reprezentantul Fundaţiei Baia Mare 2021 a mai arătat că în agenda de lucru există în pregătire mai multe evenimente. Printre altele, a fost amintită acţiunea „Satele Unite ale Maramureşului”, care va fi organizată în Maramureşul Istoric, unde fundaţia se va implica în parteneriat. Pe listă mai figurează o caravană a filmelor documentare, care se va întinde pe parcursul unei luni, la finalul căreia vor fi prezentate patru filme, care vor vorbi din perspectivă artistică, antropologică despre regiunea din care face parte Baia Mare. În 30 septembrie va fi organizată Noaptea albă a galeriilor, iar în perioada în care va sosi juriul competiţiei culturale în Baia Mare, se va desfăşura prima ediţie a Salonului de Fotografie Europeană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.