Informări privind utilizarea substanţelor chimice, vinovate de foarte multe decese profesionale

0
374

Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş va intensifica acţiunile de prevenire şi educare ce vizează creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la normele şi procedurile de sănătate şi securitate.
Activitatea urmăreşte în principal modul în care sunt utilizate produsele chimice la locurile de muncă. De asemenea, există recomandarea venită de la nivel european de a înlocui substanţele chimice care provoacă bolile profesionale. Acţiunea a fost dispusă la nivel naţional pentru prevenirea bolilor profesionale, având în vedere că, anual, în Uniunea Europeană se înregistrează peste 100.000 decese cauzate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de condiţiile de la locul de muncă.
„Produsele chimice ne îmbunătăţesc viaţa. Cu toţii folosim medicamente, detergenţi, cosmetice, insecticide, etc. Produsele chimice creează locuri de muncă şi plus valoare. Plata, însă, este pe măsura beneficiilor acestor produse. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat în anul 2012 că, din cauza accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, sub formă de costuri directe şi indirecte, se pierd anual în lume în jur de 4 procente din produsul mondial brut (PMB), echivalentul a circa 2,8 trilioane dolari. Anual, în UE 28 se înregistrează peste 100.000 de decese cauzate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de condiţiile de la locul de muncă. În România, se estimează că în anul 2011 s-au produs 4.230 de decese din cauza cancerului profesional. Parlamentul European a solicitat statelor membre să accelereze punerea în aplicare a Regulamentului REACH, în special înlocuirea substanţelor chimice care provoacă cele mai frecvente boli profesionale. De asemenea, a cerut inspecţiilor muncii să intensifice iniţiativele de prevenire şi educare vizând creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la normele şi procedurile de sănătate şi securitate”, a punctat inspectorul-şef al ITM Maramureş, Dragoş Năcuţă. Inspecţia Muncii, în calitate de autoritate competentă pentru controlul aplicării prevederilor Regulamentului REACH în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, îşi instruieşte personalul, desfăşoară activităţi diverse de informare/conştientizare a factorilor interesaţi şi realizează controale în companii. (c.t.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.