Anul şcolar riscă să ne prindă nepregătiţi! O anormalitate devenită obişnuinţă.

0
411

Anul şcolar 2016-2017 se apropie cu paşi repezi, iar unităţile de învăţământ trebuie să fie pregătite pentru a-şi primi în bănci elevii. De aceea mă aşteptam să se lucreze în această perioadă la infrastructura şcolară. Nu se lucrează însă, din moment ce părinţii sunt nemulţumiţi de baza materială a şcolilor din Baia Mare şi supăraţi pentru că există şcoli din Baia Mare în care nu s-au făcut investiţii din bugetul local de ani de zile, toate renovările şi modernizările fiind realizate din banii lor. De aceea, mă tem că unităţile de învăţământ nu vor fi pregătite pentru primirea elevilor în septembrie.
Consilierii Municipali PSD împărtăşesc aceeaşi îngrijorare, mai ales că deşi au solicitat, încă nu li s-a prezentat o situaţie exactă a problemelor ce trebuie remediate în şcolile băimărene până la începerea anului şcolar. Există doar un raport general care poate fi folosit cel mult orientativ. Personal, consider că este o dovadă de lipsă de respect faţă de cetăţenii acestui oraş. Din păcate, copiii sunt cei care vor avea de suferit de pe urma acestei stări de lucruri (incapacitate şi/sau indolenţă); pentru a încerca să evite această situaţie, consilierii locali PSD vor aborda acest subiect în şedinţa de Consiliu Local!
Întrucât este necesară o radiografie clară a momentului prezent, am de­pus în mod oficial o solicitare la Primăria Municipiului Baia Mare prin care am cerut situaţia punctuală pe fiecare unitate de învăţământ a problemelor ce trebuie remediate. Dacă această situaţie nu există încă, cu aproape o lună înainte de începerea anului şcolar, reprezentanţii primăriei trebuie să ofere explicaţii publice părinţilor care îşi vor trimite copiii la şcoală în condiţii care ar putea fi nesigure sau insalubre. În plus, deoarece există discrepanţe foarte mari în ceea ce priveşte infrastructura şi dotările şcolilor şi liceelor băimărene, am solicitat informaţii complete cu privire la investiţiile realizate din bugetul local pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ din Baia Mare în perioada 2011-2016 şi care a fost destinaţia specifică a acestor bani.
Cunosc prea bine polologhia „Nu sunt bani pentru toate şcolile”-„Investiţiile trebuie prioritizate, nu avem bani să modernizăm toate şcolile”. Probabil tot aşa a ajuns spre exemplu Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” fără laborator de chimie. Liceul a fost reabilitat, însă probabil nu au mai fost bani şi pentru laboratorul de chimie… Există totuşi o MARE PROBLEMĂ cu această polologhie. Există fonduri europene special destinate investiţiilor în unităţile de învăţământ. Aşadar, am solicitat Primă­riei Municipiului Baia Mare cuantumul total al fondurilor europene nerambursabile accesate în perioada 2011-2016 pentru reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ din Municipiul Baia Mare şi evidenţa unităţilor de învăţământ beneficiare. Promptitudinea cu care voi primi răspunsul va fi o dovadă în plus a responsabilităţii şi seriozităţii cu care Primăria Baia Mare tratează condiţiile de desfăşurare a procesului educaţional din oraşul nostru.
Îi asigur pe părinţi că voi face tot posibilul pentru a îmbunătăţi condiţiile în care învaţă copiii lor. Am promis acest lucru şi în campania electorală pentru că ştiu că se poate realiza. Trebuie doar să avem oameni cu viziune şi bună-credinţă! Să nu aştepte nimeni fonduri de la bugetul de stat prin alocarea din PIB către educaţie a sumelor acoperitoare atât timp cât există soluţii de finanţare nerambursabile! Fondurile europene nerambursabile disponibile prin axele prioritare 4.3 şi 4.4 sunt soluţia unei baze materiale de calitate în Baia Mare! Pe această cale, fac un apel public la Primăria Municipiului Baia Mare pentru a depune cât mai multe proiecte europene pe axele prioritare destinate special municipiilor reşedinţă de judeţ pentru investiţii în educaţie! E momentul să oferim copiilor băimăreni condiţii europene şi sănătoase!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.