Ce poate face CNIPT pentru dezvoltarea afacerilor din turism?

0
491

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sighetu Marmaţiei a organizat la primăria municipiului din Marmaţia o întâlnire de lucru privind promovarea destinaţiei turistice Sighetu Marmaţiei. Obiectivele întâlnirii: realizarea parteneriatelor Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Sighet cu operatorii, instituţiile şi asociaţiile de turism din zonă; creionarea unei strategii de promovare turistică a municipiului Sighetu Marmaţiei.
Au participat peste 40 de reprezentanţi ai muzeelor şi instituţiilor de cultură sighetene, societăţilor comerciale de turism, alimentaţie publică şi cazare, proprietari de pensiuni din zonă, cadre didactice şi masteranzi în specializarea Geografia Turismului la Extensia Sighet a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj, reprezentanţii unor asociaţii ecologice şi promovare a tradiţiilor locale, ai Biroului Dezvoltare-strategii din cadrul primăriei, viceprimarul municipiului dar şi primarul Horia Scubli, moderatorul reuniunii.
Domnia sa ţine mult ca municipiul dintre confluenţe să capete culoare chiar de-ar fi să sară-n ochi faţadele feştite îndrăzneţ, dar cu gust. Vrea ca Sighetul să aibă o emblemă aparte, o carte de vizită inconfundabilă. Vrea să atragă turişti de cel puţin o noapte în zonă, nu doar pasageri de 30-40 de minute prin oraş. Doreşte o dezvoltare pe termen lung a turismului din Sighet. A cerut celor prezenţi să vină cu idei care ar transforma acest proiect într-o strategie. ”Ţinând cont că suntem vizitaţi de foarte mulţi evrei din întreaga lume, pe lângă Casa Elie Wiesel- Muzeu al civilizaţiei evreieşti din Maramureş, Sinagoga, Cimitirul Evreiesc sau Monumentul Holocaustului ar trebui să avem marcată cu inscripţii şi zona în care au fost ghetourile din Sighet, de unde au fost deportaţi evreii maramureşeni (în perioada Dictatului de la Viena) şi să includem în traseul turistic şi celelalte 7 locuri unde au fost odinioară sinagogi” – a mai completat primarul.
Turism-001Şeful CNIPT, Petru Măran, expert în domeniu, a prezentat activitatea din acest an, de la deschiderea Centrului (călcat de prea puţini turişti, întrucât sediul se află la subsol, iar din lipsa unui hăizaş pare neterminat sau chiar inexistent!). Din statistica prezentată rezultă că în 2010 treceau prin Sighet peste 7 mii de turişti, în anul 2015 au fost aproape 22 de mii, iar în primul semestru al acestui an au fost aproape 10 mii, se încearcă promovarea turismului prin diferite activităţi. Chiar dacă la Centru turistul poate procura hărţi interesante şi importante sau diverse ghiduri bilingve, nici un pliant nu este în limba poloneză sau germană, singura limbă străină pe care o cunosc numeroşii vizitatori din Polonia!
Ceilalţi vorbitori au făcut o sumedenie de propuneri dintre care, cea mai interesantă a fost a celor de la ”Valea Verde”, care vor reabilitarea pistei mini-aerodromului de la Onceşti (10 Km de Sighet), unde turiştii ar putea veni cu aparate uşoare de zbor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.