ACT ”Bruna-Schwyz” şi OJZ, în teritoriu

0
542

Timp de câteva zile, Asociaţia Crescătorilor de Taurine ”Bruna-Schwyz” şi Oficiul Judeţean de Zootehnie Maramureş au luat judeţul în lung şi-n lat, pentru a se întâlni cu crescătorii de animale, pentru a lămuri măcar o parte din problemele cu care se confruntă gospodarii şi fermierii maramureşeni în creşterea şi ameliorarea animalelor, dar şi pentru înţelegerea şi încadrarea în cerinţele diferitelor măsuri de susţinere financiară venite din partea bugetului naţional şi european.
Sunt ştiute greutăţile în obţinerea subvenţiilor pentru anul 2015 cât şi la depunerea dosarelor pentru anul în curs, din cauza unor dificultăţi în aplicarea legislaţiei din domeniu. Tocmai asupra acestui aspect s-au aplecat ing. Dorel Codrea şi ing. Livia Ciucure, la în­tru­ni­ri­le avute în localităţile: Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Ber­beşti, Giuleşti, Deseşti, Borşa, Moisei, Petrova, Săliştea de Sus, Bogdan Vodă, Ieud, Rozavlea, Bâr­sa­na, Strămtura, Copalnic Mănăş­tur, Ulmeni, Şomcuta Mare. Au fost parcurse pre­ve­derile legale, drepturile, dar şi obligaţiile cres­că­to­ri­lor de animale, astfel încât să se încadreze în cerinţele legislative legate de creş­te­rea animalelor şi de acor­da­rea subvenţiilor.
Cele mai multe nelămuriri le-au avut crescătorii cu privire la ANT (Ajutorul Naţional Tranzitoriu) şi sprijinul cuplat în zootehnie pentru lapte şi carne. Sutelor de participanţi le-au fost aduse la cunoştinţă normele legale privitoare la individualizarea taurinelor cu două crotalii, conducere RIE (registrul individual al exploataţiei), evidenţierea oricărei mişcări de efectiv prin formulare oficiale, înregistrarea viţeilor în primele douăzeci de zile de la fătare, respectarea normelor de ecocondiţionalitate şi multe altele. S-a pus un accent deosebit pe creşterea animalelor în rasă curată, pe folosirea cu predilecţie a însămînţărilor artificiale cu material seminal de la tauri valoroşi, interzicerea montelor naturale cu tauri neautorizaţi, cu origine necunoscută, care poate duce la îmbolnăvirea animalelor şi la anularea muncii de ameliorare. Selecţia tineretului femel trebuie făcută cu consultarea specialiştilor din domeniu şi nu după criterii care duc la scăparea de sub control a lucrurilor, la impurităţi de rasă sau cu deficienţe în creşterea şi întreţinerea animalelor, la o degenerare a raselor. Totodată, deplasarea în teritoriu a pregătit crescătorii de animale pentru apropiatele controale care vor fi făcute de specialiştii OJZ şi APIA, referitoare la cererile de subvenţionare depuse pentru anul 2016. E vorba de bani mulţi, care vor veni spre fermieri, ori nu – depinde şi de ei!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.