Condiţiile de acordare a plăţilor directe

0
295

Politica Agricolă Comună 2015-2020 are la bază un nou set de reglementări care trebuie respectate de fermieri, în vederea accesării plăţilor directe: Schema de plată unică pe suprafaţă; Ajutorul naţional tranzitoriu – ANT; Plata redistributivă; Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu; Plata pentru tinerii fermieri; Schema de sprijin cuplat; Schema simplificată pentru micii fermieri.
Sprijinul financiar va fi acordat doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploataţia şi care desfăşoară în cadrul exploataţiei lor o activitate agricolă – cultivă terenul şi cresc animale, menţin prin tehnologii uzuale suprafaţa agricolă în condiţii adecvate pentru păşunat sau cultivare sau efectuează activităţi minime pe suprafeţele agricole menţinute în mod obişnuit într-o stare adecvată pentru păşunat sau cultivare. Fermierii care, în anul anterior de plată, au primit plăţi directe care nu depăşesc 5.000 euro sînt consideraţi fermieri activi. Sînt excluse de la plată: unităţile administrativ teritoriale, ocoa­lele silvice, penitenciarele, administratorii de păduri private.
Plata unică pe suprafaţă se acordă pe hectarul eligibil declarat de fermier, plătibilă anual şi decuplată de producţie. Fermierii trebuie să respecte normele de eco-condiţionalitate. Fermierii care în anul anterior anului depunerii cererii de plată au primit plăţi directe de peste 5.000 euro trebuie să ateste cel puţin calitatea de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale. Ajutoarele naţionale tranzitorii sînt plăţi suplimentare din bugetul naţional, pentru sectoarele vegetal şi zootehnic.
Plata redistributivă este tot anuală şi se adaugă plăţii unice pe suprafaţă. Este decuplată de producţie.
Plata redistributivă se acordă pentru primele 30 de ha, indiferent de mărimea exploataţiei şi se alocă pentru primele 5 ha şi pentru restul de 25 ha.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.