Subvenţiile pentru vaci şi bivoliţe

0
1770

Dr. Claudiu Frânc (foto), preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, ne informează că plăţile APIA către fermieri sînt făcute conform graficului, este mulţumit de acest lucru.
• Azi, la Ministerul Agriculturii, se discută despre Legea 150 privind hipermarketurile, fiind în elaborare Normele metodologice de aplicare a legii, care prevede că magazinele mari trebuie să vîndă mai mult de 50% produse locale şi româneşti.
• Joi, la Sibiu, va avea loc o întîlnire a fermierilor cu prim-ministrul Cioloş, la care se va discuta despre problemele agricole de actualitate.
• Una dintre acestea este îngrijorătoare, se vînd foarte multe vaci de lapte la abator, pentru tăiere. Din cauza faptului că laptele are preţ mic şi, de asemenea, şi carnea de tăuraş gras. O soluţie ar putea veni prin Legea cooperaţiei, care să încurajeze unirea fermierilor şi plata unui preţ mai mare pentru laptele livrat de asociaţia de marketing al produsului (laptele crud).
• Subvenţia de stat pentru fermierii care deţin peste 10 capete de vaci de lapte este foarte mare în 2016, de opt sute de euro pe cap de vacă (mai precis, 836 euro/vacă/an, ne spune dr. Claudiu Frânc). De la 10 la 250 de vaci de lapte. Pentru bivoliţe, statul achită tot 836 de euro/cap/an, de la o bivoliţă de lapte în sus, pînă la maximum 200 de capete. Dar se pun condiţii, ca vitele să fie înscrise în Registrul Genealogic şi în COP (Controlul oficial al producţiilor de lapte). Din 2017, aceste condiţii vor fi mai uşor de îndeplinit decît acum. Fermierii încearcă să impună regula ca subvenţia pentru păşuni şi fîneţe să se acorde diferenţiat dacă proprietarul creşte animale, ori dacă doar coseşte fînul şi îl vinde. De asemenea, subvenţia să fie mai mare (de 5 ori) pentru zona defavorizată şi de munte.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.