Întâlnire pe tema prevenirii pagubelor produse de mistreţi

0
472

Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş a convocat ieri, 9 august, la Palatul Administrativ din Baia Mare, reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale pe raza cărora mistreţii au produs pagube, precum şi responsabilii fondurilor de vânătoare, pentru a discuta o problemă care iscă tot mai multe nemulţumiri în judeţul nostru.
La întâlnire au fost prezenţi: subprefectul Alexandru Bondrea, primarii din Mireşu Mare, Satulung, Şomcuta Mare, Baia Sprie, Valea Chioarului, Boiu Mare, Vima Mică, Copalnic Mănăştur, Repedea, dar şi gestionarii mai multor fonduri de vânătoare, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Maramureş, Gărzii de Mediu şi ITRSV Maramureş. Tot mai mulţi producători agricoli din judeţ sunt nemulţumiţi din pricina faptului că mistreţii le distrug culturile. Mai mult, în această perioadă, când porumbul este în lapte, mistreţii devin tot mai lacomi. Oamenii sunt supăraţi că, deşi fac pază pe timpul nopţii în jurul lanurilor, animalele par imposibil de speriat. Ulterior, despăgubirile sunt foarte greu sau chiar imposibil de obţinut. În aceste condiţii, fermierii ameninţă cu proteste de stradă, în speranţa că vocea lor va fi ascultată.

Grup de lucru pentru modificarea legislaţiei

Subprefectul Alexandru Bondrea a avut iniţiativa de a se constitui un grup de lucru, cu o dublă misiune: de a face demersuri pentru modificarea legislaţiei, în favoarea fermierilor, respectiv de a monitoriza modul în care îşi desfăşoară activitatea proprietarii fondurilor de vânătoare, astfel încât cazurile în care mistreţii distrug culturile să fie o excepţie, şi nu o regulă. Grupul de lucru va fi format din primari ai unor unităţi administrativ teritoriale afectate, reprezentanţi ai asociaţiilor fondurilor de vânătoare, ai Direcţiei Silvice Maramureş, dar şi ai ITRSV. Concluzia la care s-a ajuns în urma discuţiilor a fost că, până când se va reuşi modificarea legislaţiei, singura soluţie este conlucrarea între administraţiile locale, cetăţeni şi gestionarii fondurilor de vânătoare, înspre binele oamenilor şi pentru respectul muncii şi avutului lor.

Acuze privind unele acţiuni ilegale

În cadrul întâlnirii au fost aduse şi acuze privind unele acţiuni ilegale, cum ar fi realizarea de ţarcuri de vânătoare fără autorizaţie, metisarea porcilor domestici cu porci mistreţi, popularea pădurilor cu mistreţi aduşi din ţară şi chiar din străinătate, fără respectarea legii. O altă acuzaţie adusă gestionarilor fondurilor de vânătoare este aceea că amplasează hrănitorile pentru animale prea aproape de sate, astfel încât mistreţii sunt atraşi în zonele locuite de oameni. Totodată, au fost discuţii privind cantitatea de hrană pe care gestionarii fondurilor de vânătoare o asigură animalelor sălbatice, primarii acuzându-i că aceasta este insuficientă. Pe de altă parte, gestionarilor fondurilor de vânătoare li s-a cerut să organizeze periodic, în zonele sensibile, goane, prin care mistreţii să fie alungaţi din preajma culturilor.
În total, cota de mistreţi care pot fi împuşcaţi la nivelul judeţului Maramureş până la finalul sezonului de vânătoare este de 1.177. Ea se poate majora doar prin ordin de ministru. Cu toate acestea, în cazul în care mistreţii produc pagube, aceştia pot fi ucişi. (v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.