Caravana de vară “Fiecare copil în grădiniţă”

0
419

La Palatul Administrativ Baia Mare, a avut loc – ieri, 10 august – o întâlnire de lucru în cadrul Caravanei de vară „Fiecare Copil în Grădiniţă”. La şedinţă au participat reprezentanţi ai Asociaţiei OvidiuRo, precum şi ai partenerilor acesteia în judeţul Maramureş: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Programul “Fiecare Copil în Grădiniţă” are în vedere sprijinirea copiilor din familiile defavorizate pentru a putea beneficia de educaţie. Pachetul Antisărăcie, care include şi programul privind tichetele sociale, ajuns lege, este coordonat de Maria Gheorghiu, consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului. El a fost asumat de Guvern în luna februarie a anului 2016 şi conţine 47 de măsuri, inclusiv monitorizarea Legii nr. 248/2015, care încurajează părinţii săraci să îşi aducă copiii la grădiniţă, oferindu-le un tichet social pentru grădiniţă în valoare de 50 lei/lună dacă cei mici au prezenţă zilnică. În plus, există măsuri complementare, care privesc oferirea de rechizite şi îmbrăcăminte pentru copii, educaţia părinţilor sau oferirea de suplimente alimentare pentru copii. Oana Stănescu, director executiv al Asociaţiei OvidiuRo, a afirmat că în program sunt înscrişi la ora actuală 67.000 de copii. În ceea ce priveşte judeţul Maramureş, în luna iunie, au fost distribuite 84 de tichete sociale la Coroieni şi 24 la Seini, dar niciunul la Ulmeni, Coltău şi Borşa, deşi există şi acolo copii eligibili. Problema pe care încearcă să o amelioreze această lege are două aspecte: pe de o parte, copiii săraci se înscriu târziu sau deloc la grădiniţă şi încep, astfel, şcoala cu un decalaj; pe de altă parte, există copii care se înscriu la grădiniţă, dar de fapt o frecventează sporadic sau deloc. Acest program monitorizează strict prezenţa copiilor la grădiniţă şi oferă tichetul la finalul fiecărei luni, doar dacă pe parcursul acelei luni copilul a fost prezent zi de zi la grădiniţă.
Autorităţile maramureşene apreciază acest program şi spun că doar prin educaţie cei mai defavorizaţi pot scăpa de sărăcie. “Ne dorim ca Guvernul să vină cu proiecte noi, iar noi, la nivel judeţean, împreună cu Consiliul Judeţean, le vom pune în aplicare, în parteneriat cu asociaţiile care doresc să se implice în ajutorarea persoanelor defavorizate”, a declarat prefectul Sebastian Lupuţ. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a opinat că “educaţia trebuie să înceapă de la grădiniţă, astfel ea reprezentând o şansă în plus în viaţă pentru copii”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.