Drumul lung al bolnavului până la a intra în cabinetul medicului specialist

0
784

Domnul Ioan Ş. este pen­sionar şi a dorit să se programeze la o consultaţie în policlinică, contra cost. Fiind în vârstă şi bolnav (nu poate sta în picioare prea mult), neputând nici aştepta la uşa medicului, domnul Ioan Ş. nu ştie cum să procedeze în acest caz.  Deşi la ghişeul de la parterul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare se eliberează numere, acesta este nevoit să aştepte cu orele până să intre la medic.  După ce a intrat la medic, acesta i-a eliberat o reţetă cu medicamente, chemîndu-l în privat la control. Domnul Ioan Ş. este nemulţumit că în privat plăteşte din pensia lui mică, deşi ar putea beneficia de control gratuit în cadrul policlinicii. • Un alt caz de nemulţumire este cel al doamnei M.G. din Baia Mare, care s-a operat în secţia chirurgie. A fost chemată la control (contra cost) în cabinetul privat al medicului care a operat-o în cadrul Spitalului Judeţean.
Iată o reţetă a clinicilor sau cabinetelor private: medicii care lucrază la spitale de stat şi au contracte de colaborare şi cu clinicile private sunt greu de găsit în spitalele de stat ori se comportă mult mai „rece” decât în privat, cu bolnavii. Bolnavii sunt direcţionaţi spre clinicile sau cabinetele private, consultaţi contra cost şi apoi redirecţionaţi spre spitalele de stat unde sunt operaţi. • Un alt caz, al doamnei A.C. este elocvent. Gravida este consultată şi monitorizată pe tot parcursul sarcinii într-o clinică privată din Baia Mare, (medicul ginecolog lucrează şi în Spitalul Judeţean şi în privat) după care, aceasta naşte în Spitalul Judeţean de Urgenţă (fiind direcţionată acolo din cauza unor eventuale complicaţii) cu un alt medic, respectiv cel de gardă (doamna A.C. ne-a spus că medicul de la clinica privată, care a monitorizat-o şi pe care l-a plătit cele 9 luni de sarcină, a refuzat să vină noaptea la Spitalul Judeţean, când aceasta a născut).
Tot mai mulţi medici aleg să colaboreze cu clinicile private, dar este neclar statutul acestora, atâta timp cât, de cele mai multe ori, pacienţii de la stat sunt aduşi practic în privat de renumele medicilor.
Se pune întrebarea, de ce spitalele de stat, în general, nu pot organiza ambulatorii mai multe, de ce CAS nu decontează integral consultaţia din privat la medicii specialişti, iar bolnavul să nu mai plătească şi în privat şi ca şi contribuabil la stat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.