Hramul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia – Adormirea Maicii Domnului –

0
1002

– Veniţi la Maica Domnului de la ROHIA –

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este sărbătoarea cea mai iubită şi cinstită de creştinii ortodocşi din toată ţara, dar mai ales în Transilvania şi Maramureş. De nouăzeci de ani, credincioşii din Ardeal, dar nu numai, în fiecare an, cu două, trei zile înainte urcă Dealul Viei de la Rohia, pentru a se închina Icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, aşa cum spune cântarea: Am venit Măicuţă să Te mai vedem şi să-ţi spunem dorul cel avem.
Obştea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, împreună cu credincioşii, s-au pregătit şi anul acesta după cuviinţă pentru a o cinsti pe Maica Domnului şi îşi aşteaptă Arhiereul, pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin Sigheteanul, pentru a patrona hramul mănăstirii şi a marca cei nouăzeci de ani de viaţă monahală la Mănăstirea Rohia. Anul acesta, în 15 august, se împlinesc 90 de ani de când preotul Nicolae Gherman a întemeiat această vatră monahală, Episcopul Nicolae Ivan, care a avut o vocaţie de ctitor, a sfinţit-o, iar acum fiul mănăstirii, Episcopul Iustin Sigheteanul, care a rectitorit mănăstirea, este aşteptat să binecuvânteze obştea şi pelerinii ce vor veni la Maica Domnului de la Rohia.

Programul slujbelor

• Sâmbătă, 13 august:
– la ora 12,00 – Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni va fi scoasă din Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” în pridvorul bisericii mari, pentru închinarea pelerinilor, unde va rămânea până în după-amiaza zilei de 15 august;
– la ora 17,00 – Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului;
– la ora 22,00 – Miezonoptica şi dezlegări;
• Duminică, 14 august:
– ora 8,30 – Slujba Utreniei, iar de la ora 9,30 Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Cuvânt de învăţătură;
– ora 17,00  – Vecernia mare cu Litie, Acatistul Adormirii Maicii Domnului săvârşite de către Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, înconjurat de un sobor de stareţi, preoţi şi diaconi. Cuvânt de învăţătură al Preasfinţiei Sale Justin Sigheteanul.
– orele 21,30 – Slujba Privegherii: Utrenia, Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului şi Dezlegări; În timpul privegherii cei care se vor pregăti, pot să se mărturisească şi apoi, de la ora 3, să se împărtăşească.
• Luni, 15 august; Praznicul Adormirii Maicii Domnului
– ora 3,00 – Prima Sfântă Liturghie pentru împărtăşirea credincioşilor;
– ora 6,00 – Sfinţirea Apei;
– ora 7,00 – Taina Sfântului Maslu;
– ora 9,15 – Primirea Ierarhului de către soborul slujitor pe Altarul de vară. De la ora 9,30 – Sfânta Liturghie Arhierească oficiată în sobor de stareţi, preoţi şi diaconi de către Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, în prezenţa miilor de pelerini, academicieni şi iubitori ai Maicii Domnului din Muntele cel sfânt al Rohiei. Cuvântul de învăţătură.
Toţi credincioşii prezenţi la hramul Mănăstirii Rohia vor primi o masă caldă din partea credincioşilor Parohiei Groşii Ţibleşului, atât în ajun, după Slujba Vecerniei, cât şi în ziua praznicului, după Sfânta Liturghie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.