Protest la poarta fabricii de dulciuri

0
576

Angajaţii unei fabrici producătoare de dulciuri din Baia Mare au protestat ieri în faţa porţii întreprinderii. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de circa trei luni de zile. Ba mai mult, au fost înştiinţaţi ca în cursul zilei de 11 august (n.r. ieri) să se prezinte la birouri pentru a primi decizia de încetare a contractului individual de muncă, începând cu data de 6 septembrie 2016, beneficiind de un preaviz de 20 de zile. Din spusele oamenilor, firma se află deja în insolvenţă, decizia de concediere fiind semnată de un administrator judiciar.
Salariaţii s-au prezentat la primele ore ale dimineţii la fabrică, nemulţumiţi de ceea ce li se întâmplă. Văzând că şeful străin nu este prezent, acesta plecând dis-de-dimineaţă din oraş, şi-au exprimat nemulţumirile în faţa întreprinderii. Din declaraţiile angajaţilor, unitatea nu mai funcţionează de câteva luni, oprindu-şi producţia, ei fiind trimişi acasă încă din luna iunie: „Ce putem să zicem, suntem angajate aici de ani de zile şi n-am luat bani încă din luna mai şi uite că suntem în august! Am lucrat în iunie vreo şapte, opt zile şi de atunci noi stăm acasă, fără nici un ban şi rezultat până acum. Conducerea ne-a spus că nu au bani şi gata. Pe luna iulie ziceau că ne bagă concediul şi îl va plăti, dar nimic. Am primit mesaj pe telefon de la şefa că astăzi (n.r. ieri) să ne prezentăm pentru a ne lua actele că suntem concediate şi a merge apoi să ne întocmim dosarul pentru şomaj”, a spus una dintre angajate. „Dar nici până acum, de când lucrăm aici nu ne-au plătit la timp. Trebuia să facem câte o grevă ca să primim banii. Nu intram de la poartă, sau nu coboram din vestiare şi atunci ne plăteau salariile. Dar acum să stai tu atâtea luni de zile fără nici un bănuţ, daţi-vă seama cât e de greu. Şi acum, în loc să venim să ne dea bani, ne cheamă ca să ne dea hârtiile că suntem concediate!”, ne-a explicat o altă salariată nemulţumită. „Noi din luna mai suntem fără bani şi ne descurcăm cum putem. Avem copii care încep şcoala. Băncile ne caută ca să plătim ratele şi ei stau bine mersi că au luat bani frumoşi ca salarii până acum. Ce îi interesează de noi că murim de foame! Uite cât le pasă de noi că nu a venit şeful mare să vorbească cu noi, a plecat în Dej de dimineaţă, deşi ne-a chemat astăzi ca să ne dea afară!”, a completat o altă femeie necăjită.

Li s-au promis bani, dar nu au primit nimic

Angajatele mai spun că cei din conducere le-au promis săptămânile trecute că le plătesc salariile pe ultimele luni, însă totul a rămas doar la nivel de vorbe: „Am mai fost într-o vineri, ne-am adunat aici un schimb întreg, tot pentru bani şi atunci ne-au spus cei din conducere să mai aşteptăm un pic, că o să ne anunţe următoarea săptămână pe când o să ne dea banii. Nici un răspuns nu am primit! Pe când ne-am înţeles cu toţii să venim iar, ne-a trimis şefa mesaj că nu-i şeful cel mare în fabrică. Că noi ne-am înţeles să venim aici cu cortul să stăm la poartă până ne dau banii. Acum ne cheamă să ne spună că ne dă afară!”, a spus o altă nemulţumită. „După ce am lucrat peste zece ani de zile aici, acum la 62 de ani, mă dau afară din serviciu. În aceste condiţii eu unde să mai merg, cine mă mai primeşte?!? Mi-e ruşine de situaţia în care sunt, dar asta este realitatea din păcate”, a conchis o altă salariată. Noi am încercat să contactăm conducerea societăţii, pentru a vedea care este situaţia şi din punctul lor de vedere, însă nu am reuşit să dăm de nimeni până la ora finalizării acestui material.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.