Rectificarea socială

0
405

Menţinerea echilibrului între veniturile şi cheltuielile bugetare este periclitată, deoarece ministrul Finanţelor a luat lacătul de pe trezorerie şi la rectificarea bugetară de miercuri a împărţit bani cu miliardele, astfel că deficitul bugetar va fi de 3% din PIB, ceea ce înseamnă vreo 10 miliarde de lei în minus. FMI ne recomandă 2%, dar nu vom atinge acest deficit nici măcar în 2017, deoarece s-a decis că TVA-ul va scădea de la 20% la 19% şi va fi eliminată supraacciza la carburanţi. Guvernul Cioloş, declarat apolitic, a făcut o rectificare de stînga, deci politică, pentru satisfacerea sindicatelor şi obţinerea păcii sociale necesare înainte de alegerile parlamentare. Un pas aparent bun, cel puţin pe moment, dar cu potenţial destabilizator. Guvernul tehnocrat îşi asigură prin această dărnicie nejustificată liniştea ultimelor luni de mandat. Partidele politice n-ar trebui să accepte situaţia!
Iată de ce. Cheltuielile de personal ale bugetului depăşesc plafonul acceptat de 7,7%, ceea ce înseamnă că Guvernul a cedat prea uşor în faţa presiunilor făcute de sindicate. Guvernul încalcă şi regula ca la rectificări să nu fie majorate cheltuielile de personal.
Prim-ministrul Dacian Cioloş îşi asumă o răspundere mai mare decît are dreptul: ocoleşte legea care prevede că bugetul general consolidat nu poate depăşi plafonul legal. Şi totuşi, la rectificare, acest prag a fost depăşit cu 3,3 miliarde lei. Regulile fiscale sînt simple hîrtii, ce la o adică pot fi încălcate, dacă interesele ţării o cer? Nu credem aşa ceva. Dacă deficitul bugetar creşte de la 2 la 3%, pentru stabilitatea statului poate fi un şoc, în condiţiile fragile de azi. Va creşte gradul de îndatorare a ţării şi soluţia practicată pînă acum, de rostogolire a datoriilor către urmaşi, va fi folosită şi de acum înainte. Primul care ar trebui să susţină trecerea de la risipă la economie de resurse ar trebui să fie ministrul Finanţelor, însă Anca Dragu tace, iar prim-ministrul Cioloş a anunţat că totul este în regulă! Nu pomeneşte nimic de derogările de la legile fiscale. Ne dăm seama că n-au găsit altă soluţie pentru a satisface cererile sindicale. Ar fi trebuit să recunoască dificultatea în care se găsesc! Cel mai simplu este să încalci regulile, soldul bugetar şi încadrarea în plafoanele pentru soldul primar, cheltuielile de personal şi interdicţiile de majorare a cheltuielilor. Cioloş are o scuză, că toţi ceilalţi au procedat la fel, pe care nu ar trebui să o acceptăm încă o dată. Ar trebui să activăm legea responsabilităţii fiscale şi bugetare – însă aceasta nu este operabilă, are articole cu sancţiuni de formă, nu descurajează nerespectarea regulilor fiscale. Cu alte cuvinte, Guvernul face (şi ştie acest lucru!) ce vrea cu banii din buget şi nu dă seama nimănui. Dacă Cioloş crede că o categorie socială merită să aibă salarii mai mari cu 25% sau cu 50%, la rectificarea bugetară alocă bani pentru majorarea lefurilor?!.. Iată că Guvernul nu respectă legea şi o face cu nonşalanţă, ca şi cum banii ar fi scoşi din buzunarul propriu. Nu-i pasă de părerea contribuabililor, de precauţia bugetară, de principiul ca salariul să răsplătească munca performantă, nu funcţia şi simpla prezenţă la serviciu. Guvernul Cioloş este extrem de darnic, în acest fel intrînd în rîndul celor populişti şi iresponsabili, care de dragul de a împăca pe toată lumea produc dezechilibre şi pun în pericol bugetul ţării pentru anii viitori.
Disputa populistă dintre Parlament şi Guvern (cine dă avantaje fiscale şi salarii mai mari) nu poate duce ţara pe un teren financiar ferm. Tehnica de amînare a rezolvării problemelor este folosită iată şi de Guvernul Cioloş, care nu are un ministru de Finanţe de calibru, apt să pună piciorul în prag. Din această cauză, apar riscuri să ajungem în anul viitor la declanşarea procedurii de deficit excesiv. Politica fiscal bugetară nu este punctul tare al Guvernului Cioloş, care se pregăteşte să plece la toamnă cu fruntea sus şi va lăsa trezoreria statului goală. Păcat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.