Ziua Minerului la Borşa

0
677

În 6 august 2016, de „Schimbarea la faţă”, a avut loc hramul Bisericii ortodoxe din Baia Borşa, de pe Secu. Înainte de-a începe Sfînta Liturghie închinată marelui praznic împărătesc, preoţii au oficiat o rugăciune, au ridicat un parastas şi au făcut o pomenire la Statuia Minerilor, ridicată în faţa sediului fostei Întreprinderi Miniere Baia Borşa, cea mai mare unitate minieră din ţară în domeniul minereurilor complexe. Au participat minerii care mai sînt în viaţă, soţiile şi fiii minerilor din localitate, precum şi ortaci care au lucrat în timpul vieţii la Baia Borşa şi care sînt răspîndiţi prin toată ţara.
Ziua de 6 august este consacrată şi a rămas în istorie ca Ziua Minerului. În urmă cu 87 de ani, pe 6 august 1929, a avut loc marea grevă a Minerilor de la Lupeni, unde au fost împuşcaţi şi au murit zeci de mineri. Pentru aceasta trebuie să aducem un pios omagiu tuturor minerilor care şi-au pierdut viaţa în adîncurile pămîntului, precum şi celorlalţi mineri care au lucrat în mine.
După ridicarea parastasului şi pomenirea celor trecuţi la cele veşnice, soborul de preoţi, împreună cu credincioşii, s-au întors la biserică, unde au participat la Sfînta Liturghie ocazionată de hramul bisericii. S-a săvîrşit un Maslu, după care s-au oferit sarmale şi alte bunătăţi. Preoţii, coriştii şi invitaţii din alte localităţi au participat la masă în fosta cantină a IPEG Maramureş.
Ing. Teodor Bene din Baia Mare, care şi-a început activitatea la mina Baia Borşa, în urmă cu 61 de ani, a făcut un scurt istoric al localităţii Baia Borşa. În anul 1813, exista Judecătoria Minieră, substituţională din Maramureş, subordonată Tribunalului Minier districtual Baia Mare şi Judecătoriei Miniere substituţionale din Ujgorod (Ucraina). În anul 1855, la Baia Borşa, funcţionau 5 mine, o topitorie de cupru şi 12 asociaţii ale minelor de cupru. La mina Baia Borşa, în anul 1811, era angajat un medic, care avusese un predecesor.
Teodor Bene a propus ca această mare şi frumoasă biserică de la Secu să fie declarată „Catedrala minerilor din Maramureş”. Toate minele s-au închis, a mai rămas doar biserica, în care minerii se roagă. Contribuţia financiară pentru construirea acestei biserici a fost făcută de către mineri, precum şi de Întreprinderea Minieră Baia Borşa, care a funcţionat pînă în anul 2007, cînd a fost închisă. Noroc bun! (t.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.