Exerciţii spirituale pentru surorile baziliene

0
455

În perioada 3-9 august, surorile din Ordinul Bazilian de la Mănăstirea Sfânta Maria din Baia Mare s-au retras în Exerciţii Spirituale, practică propusă anual persoanelor consacrate. Meditaţiile pe tema „Milostivirea Tatălui” au fost ţinute de Maica Provincială Valentina Hădărău.
„Pregătindu-ne pentru marea Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, în contextul Anului Milostivirii, medităm şi reflectăm asupra milostivirii Tatălui cu care întâmpină pe fiecare păcătos care se întoarce la El. Reflectăm asupra unor texte biblice în care este evidentă milostivirea lui Dumnezeu şi cum a intervenit El în viaţa multor persoane de-a lungul istoriei mântuirii (Pilda Tatălui milostiv – Lc. 15, 11-32; Pilda femeii păcătoase – Lc. 7, 36-50; Isaia 63, 7; convertirile lui Matei (cf Mt 9,9-13) şi Zaheu (cf Lc 19,1-10), etc), a afirmat sora Valentina.
Unele dintre ideile care au ghidat meditaţiile au fost: Dumnezeu intervine. Mereu, şi în viaţa noastră. În iubirea Sa infinită şi milostivă, Tatăl ne aşteaptă cu braţele deschise şi îşi revarsă milostivirea Sa asupra păcătoşilor care se întorc la El cu inimă căită. Pe parcursul zilelor de reculegere s-au folosit texte din omiliile Papei Francisc din acest an: “Fiecare dintre noi este foarte drag lui Dumnezeu, iubit şi ales de El, şi e chemat să slujească, dar are nevoie mai întâi de toate să fie vindecat lăuntric. Pentru a fi capabili de slujire, avem nevoie de sănătatea inimii: o inimă vindecată de Dumnezeu, care să se simtă iertată, care să nu fie nici închisă, nici împietrită” (Papa Francisc, la predica Sfintei Liturghii pentru Jubileul diaconilor permanenţi, duminică, 29 mai 2016).
În continuare, surorile au meditat asupra faptului că recunoaşterea păcatului şi întoarcerea cu inima căită la Dumnezeu reface acea relaţie pierdută prin păcat şi deschide inima umană spre revărsarea milostivirii iubitoare a lui Dumnezeu. Fiecare creştin, fiecare om are o sete arzătoare de iubire, de iertare şi de milostivirea lui Dumnezeu şi a semenilor săi. Viaţa trăită la umbra crucii, precum şi suferinţele zilnice, recheamă acea iubire milostivă a lui Dumnezeu fără de care nu putem face nimic. Faptele concrete de iertare, de iubire, de milostivire sufletească şi trupească le putem înfăptui doar simţindu-ne iubiţi şi iertaţi de Tatăl ceresc. Iubirea Sa nemărginită şi milostivirea Sa regeneratoare ne va ajuta, la rândul nostru, să ducem şi celorlalţi o rază de speranţă şi să facem cunoscută această milostivire maternă a Tatălui pentru fiecare om, pentru fiecare fiinţă umană.
„Credem că, din darul lui Dumnezeu şi angajamentul omului, trăim într-o relaţie de iubire cu Dumnezeu. Dumnezeu îi face pe oameni fericiţi şi le dă puterea de a atinge fericirea, dacă omul se angajează să lucreze în aceasta… Să rugăm pe Bunul Dumnezeu, să ne deschidem milostivirii divine, să ne simţim iubiţi şi iertaţi de Tatăl milostiv, pentru ca la rândul nostru să putem răspândi în jur iubirea arzătoare şi milostivă a lui Dumnezeu, tuturor oamenilor pe care îi întâlnim pe calea vieţii!” (Sora Valentina Hădărău, OSBM).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.