La Bârsana: Hramul parohiei “Schimbarea la faţă a Domnului”

0
609

Sâmbătă, 6 august 2016, parohia „Schimbarea la Faţă a Domnului” (parohia II) din Bârsana şi-a sărbătorit hramul. Evenimentul a adunat preoţi şi credincioşi veniţi din întreaga Eparhie pentru a se ruga împreună cu Episcopul locului, preasfinţitul Vasile Bizău. Astfel, toţi cei prezenţi au participat la procesiunea care a pornit din faţa bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (biserica greco-catolică din centru, parohia nr. I) şi i-a purtat până la bisericuţa din deal, pe Valea Caselor, la Chiliuţă, aşa cum este cunoscută de către locuitorii zonei.
Preasfinţitul Vasile Bizău, împreună cu un sobor de preoţi, a celebrat aici Sfânta Liturghie. Au participat sute de credincioşi din Eparhie şi autorităţi locale, precum şi un grup de copii veniţi din parohia maghiară Micula, însoţiţi de părintele István Kozsán. În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Vasile a explicat, cum cei veniţi în pelerinaj la Bârsana, pe Valea Caselor, pe acest deal retras, departe de freamătul lumii, au ocazia „să dea curs invitaţiei lui Isus, care îi ia pe apostolii săi deoparte, îi duce pe un munte (Taborul este de fapt o colină, un deal mai mare, nefiind mulţi înalţi în Israel) şi se schimbă la faţă înaintea lor, dezvăluindu-şi identitatea sa”. Omul este chemat la a-L descoperi în mod constant pe Isus: „Dacă în inima omului nu există această dorinţă de a-L cunoaşte mai profund pe Dumnezeu, omul nu rămâne niciodată pe loc, ci el sărăceşte, devine mai sărac. De aceea, dorinţa din inimă este aceea care îl motivează pe om să facă orice în viaţă. Acolo unde există în inimă o dorinţă puternică şi profundă, acolo unde există în inimă iubirea faţă de Dumnezeu, omul este capabil să facă lucruri neobişnuit de frumoase, de importante şi de măreţe”, a spus Ierarhul. Vorbind despre anul Sfânt al Milostivirii în care ne aflăm, Preasfinţitul a afirmat: „În milostivirea lui Dumnezeu găsim măsura pentru noi de a trăi, de a iubi, de a fi buni. În milostivirea lui Dumnezeu găsim fiecare dintre noi măsura noastră ca şi oameni. Şi în măsura în care descoperim că milostivirea lui Dumnezeu este şi dreptate şi iubire şi iertare, în acea măsură ne descoperim pe noi cu limitele şi păcatele noastre. (…)
La sfârşitul celebrării, părintele paroh a mulţumit tuturor celor prezenţi la acest frumos eveniment: Preasfinţitului Vasile, preoţilor şi credincioşilor veniţi în număr mare la sărbătoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.