Udă gardurile BNR…

0
408

Rămân contrariat de această campanie publică având Banca Naţională a României ca ţintă de aruncat în aer. Nu exclud vinovăţii ce se cer numite şi incriminate. Ceva mă face să cred că s-a făcut o meserie din a găsi motive de a arunca cu chinoroz în obrazul servitorilor Băncii, de a anula tot ce ştim că li se datorează. Spre surprinderea mea, multe afirmaţii sunt lăsate să fluture în vânt, doar-doar vor avea efecte sulfuroase… Când vrei să vezi ce aduce nou preopinentul, s-a şi mutat în altă parte, convins că vorbele-i sunt de trecut în Enciclopedia Britanică. Sunt aceleaşi figuri de analişti gata să se pronunţe la orice subiect, ceea ce pe mine mă oboseşte.
– Păi, tu ai învăţat şcoală ca mine la Oxford, la Harvard, la Chicago?
Nu putem pretinde nimănui să renunţe la a-şi flutura cartea de vizită, dar nici nu putem absolutiza acest criteriu, după care cine n-a prins o bursă n-are voie să deschidă gura… Puţină decenţă! Ar cam fi timpul să mai aflăm şi cine a decis alegerea ta ca bursier şi nu a colegului de bancă. Să căutăm efectele de înţelepciune cu care te-ai întors în ţară, pentru a ne învăţa cum să facem nodul la cravată… Vreau să spun că nu voi înceta să-i respect pe toţi cei care ştiu şi pot mai mult decât noi ceilalţi. Dar pe verificate!
S-a şi creat o mişcare demolatoare la care oportunişti din toate părţile îşi dau mână cu mână. Azi, luăm la refec o firmă, o personalitate, un ceva vizibil din toate părţile. Mâine, ne mutăm la poarta altora. Spic cu spic, până n-o mai rămânea nimic… Acum, toate tunurile sunt pe BNR şi pe slujbaşii săi.
Apropo de asta. Un Neica Nimeni, un condei de duzină, obosit prin subteranele presei de dinainte de ’89, simte miros de pucioasă şi se vrea băgat în seamă. Nu prea se pricepe la multe, dar înjură azi pe unul, jigneşte usturător pe un altul, lustruindu-se cu osârdie prin uzitarea aceloraşi vorbe şchioape cu care a rămas prin buzunare în absenţa unor lucruri mai de doamne ajută. Îi beştelea cândva pe miliardarii lumii pentru mizeria lor morală, mai făcea pantofii unuia sau altuia de dragul unei deplasări. Din asemenea pomeni reuşeşte s-o ducă şi azi, bucuros că se uită şi la el cineva. Şi scuipă cu ardoare în obrazul cui poate. BNR-ul are căutare? De ce n-ar fi şi el acolo, ca să urineze prin gard?!…
• Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a dezvăluit salariul pe care îl primeşte, echivalentul a 13.601 euro. Isărescu a precizat că nu primeşte pensie. Precizările au fost făcute în contextul apariţiei în spaţiul public al unor informaţii conform cărora Isărescu ar cumula din salariu, bonusuri şi pensie un venit de circa 40.000 de euro.

Nicolae BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.