La intrarea în comuna Călineşti , o familie creşte şi îngrijeşte 190 de struţi

1
6402

La marginea satului Călineşti, în Maramureşul istoric, pe Valea Cosăului, familia Claudiei Tomşa – administrator, o domnişoară energică, sprijinită de către părinţii domniei sale Maria şi Ştefan Tomşa, cresc şi îngrijesc, nu găini, raţe sau gîşte, ci struţi. Oamenii din sat le-au privit prima dată ca pe nişte ciudăţenii, căci nu văzuseră asemenea păsări mari, numai la televizor. Dar Ştefan Tomşa n-a stat prea mult pe gînduri, le-a plăcut şi le-a luat acasă. Şi-a luat inima în dinţi şi a deschis o fermă de struţi. Pentru prima dată în Maramureş au ajuns 70 de pui, apoi alţi 200, plus o familie. Unul dintre struţii din fermă a fost botezat Costel şi cîntăreşte 160 de kg. Acum, pe lîngă casa de locuit, sunt construite adăposturi moderne cu ţarcuri încăpătoare şi multe boxe în care încap şi se simt confortabil cîte 15-17 struţi, care cîntăresc 80-110-120 de kg fiecare. Aici se mişcă în voie 190 de struţi. Familia a adus struţii de la altă fermă. Iată ce ne-a relatat doamna Maria: „Familia noastră a construit spaţiile necesare. Alte ferme nu au asemenea dotări, au calorifere şi centrală. Culmea e că struţii nu sînt sensibili, cum se crede.

Ouă în incubator
Ouă în incubator

Au stat pe afară toată iarna. Am făcut şi incubator, ca să nu cumpărăm iar struţi. Avem, de la cei de două luni, la cei maturi. De la struţi se poate comercializa tot: carnea, ouăle, pielea, penajul. Despre carne, specialiştii spun că este mai săracă în colesterol decît carnea de vită, de pui sau de curcan. Subvenţii nu ne dau pentru că-s păsări, dar trebuie să avem abator ca şi la animale. Nu se prea află abatoare de acest gen. E unul la Tg. Mureş, dar e cam departe. Am început să facem acte pentru un punct de tăiere”. Struţul este o pasăre care trăieşte în Africa şi aparţine de grupa păsărilor alergătoare, fiind cea mai mare pasăre care trăieşte în prezent pe pămînt. Masculul poate atinge înălţimea de 210 pînă la 275 cm, avînd o greutate de 100-130 kg, putînd atinge 160 kg. Femelele sînt mai mici, avînd înălţimea de 175-190 cm şi greutatea de 90 – 110 kg. Masculul are pene albe şi negre, în trecut erau foarte apreciate, pe cînd femela are un penaj de culoare mai spălăcită cenuşie, puii avînd o culoare asemănătoare femelei. Familia Tomşa din Călineşti, pe o suprafaţă de 1,25 ha creşte, îngrijeşte şi-i ţine sub atentă supraveghere – 190 de struţi. Obţin venituri considerabile prin vînzarea de carne, piele şi ouă. Struţii sînt furajaţi cu lucernă tocată, siloz de lucernă şi concentrate speciale. Un ou de struţ cîntăreşte 1,6 kg.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ