Vladimir Ghebe – băimăreanul cu doctoratul în studiul viorii în America

0
538

Vladimir Gebe a absolvit Liceul de Arte din Baia Mare, în urmă cu zece ani. La revederea cu colegii după un deceniu de la finalizarea cursurilor a venit tocmai din America, acolo unde şi-a făcut doctoratul. Este fascinat de vioară şi a vrut să se perfecţioneze tocmai în statul american pentru că şi-a dat seama că aici e alta condiţia de artist şi că arta e mult mai privilegiată din punct de vedere financiar. Nu ştie dacă va reveni în ţară, depinde de oportunităţile care i se vor oferi. Ştie însă cu certitudine că nu vrea să se lase de muzică pentru că e parte din viaţa lui.

R: Unde ai ajuns după ce ai terminat Liceul de Arte?
V.G.: După ce am terminat, mi-am făcut studiile la Cluj, am dat licenţa. Am urmat şi masterul. Cât timp am fost în Cluj la studii, am activat în cadrul Filarmonicii din Cluj. Apoi, am plecat în America cu o bursă de studii. Aici m-am înscris la doctorat la vioară.
R: De ce ai ales să urmezi doctoratul tocmai în Statele Unite ale Americii?
V.G.: Când am decis să plec, totul a ţinut de conjunctură. Îmi expira contractul la Filarmonică şi aveam o decizie în faţă: dacă să stau sau nu. M-am hotărât să plec, deoarece era un profesor român care preda şi de fapt aceea a fost conexiunea cu America. Aşa am plecat. Doctoratul a fost alegerea naturală, după masterat.
Vladimir-Gebe-002R: Cum e viaţa de student în America?
V.G.: Nu e uşoară. Nu ştiu cum e sistemul de doctorat în ţară, dar acolo sunt multe materii, e mult de învăţat. Ca la doctorat. Fiind cea mai înaltă specializare, e de lucru.
R: Cum e condiţia de artist în statul american?
V.G.: Un artist poate să trăiască puţin mai bine decât aici. Arta e văzută într-un alt mod, societatea e diferită. Evident, sunt mai mulţi bani pentru artă şi de aceea sunt mai multe oportunităţi pentru artişti.
R: Ce-ţi doreşti să faci după doctorat?
V.G.: Aş dori să predau într-o universitate sau un colegiu. Nu m-ar deranja să cânt într-o orchestră profesionistă. Când vine vorba de tot ce ţine de domeniul meu, nu mă dau la o parte. Dacă nu voi avea aceste oportunităţi, cu mare drag mă întorc acasă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.