La Sighet, prin Maramureşul etern

0
887

În ultimele 3 zile, municipiul Sighetu Marmaţiei a fost în sărbătoare. După ce au aniversat 690 de ani de la cea mai veche atestare scrisă a oraşului, descoperită până acum, Primăria Sighetu Marmaţiei şi Consiliul Local au pus la cale şi Festivalul de Muzică şi Artă Medievală ”Aeternus Maramorosiensis” dar şi Gala Folk ”Floare de colţ”, organizată de 3 ani încoace, de Ducu Bertzi. Trei zile, centrul vechi al Sighetului a fost închis circulaţiei auto, iar în jurul parcului central s-au amenajat un podium şi o scenă. S-a pus şi o toaletă ecologică, într-o căsuţă de lemn. de la şosea. Pe o parte a Pieţii Libertăţii au fost tarabele cu artizanat şi dulciuri, iar pe cealaltă tonetele şi mesele cu minuturi la grătar şi alte preparate culinare. Lume: ici şi colo. În parcul central, în faţa scenei s-au deschis 700 de scaune pliante pentru spectatorii Galei Folk. Vreme bună şi caldă, ziua.

La Biserica Reformată a avut loc un recital de Muzică Simfonică ”Sz. M. Muzik”, cu profesorii: Ioan Szekely, Chifor Monica, Malicski Cristian, Andreica Claudiu şi invitaţii lor.
Realizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Istoriei şi Artei Medievale ”Lupus Dacus” (de la Curtici) şi cu Fundaţia „Moroşanca”, Festivalul Medieval s-a deschis sâmbătă după-amiază. Alaiul formaţiilor participante i-a avut în frunte pe primarul Horia Scubli, încadrat de viceprimarul Ildiko Bereş şi soţia Mariana Scubli. Costumele cnejilor de Maramureş au fost realizate la Casa de modă Vasiliev.
FestMed2Tabăra Medievală a fost amenajată în Parcul Central (muzică medievală şi dansuri, lupte între cavaleri, concursuri, expoziţie de arme, armuri, delicatese medievale, dar şi un concert cu grupul “Lupus Dacus”).
Gala Folk ”Floare de Colţ” a fost deschisă sâmbătă seara, de către actorul Adrian Păduraru, prezentator. În cele două seri, au încântat publicul: Drăguş Ioan Darius, Gheorghe Şteţca, Adrian Ivaniţchi, Cătălin Condurache, Ilie Stepan şi Horea Crişovan, Alexandru Andrieş, Ducu Bertzi, Ilinca Pleş, Anca Corneştean, Nicolae Boico, Octavian Bud, Emeric Imre,”Ecoul”, Cosmin Vaman, Alexandru Andrei, trupa SPAM şi Vasile Şeicaru.

Pictorul AUREL DAN gratulat de Ministerul Culturii

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, pictorul Aurel Dan s-a născut la 6 februarie 1946, în localitatea Aspra, Maramureş. S-a stabilit, mai apoi, în comuna Rona de Sus, unde a întemeiat o frumoasă familie. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” Cluj. Primele expoziţii personale: 1966 în Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei în 1970. A expus apoi vreo 2.000 de tablouri în alte expoziţii din 13 localităţi din ţară dar şi din străinătate (Olanda, Belgia, Republica Moldova, Spania, Italia, Polonia, Ucraina, Franţa, Austria, Ungaria, Danemarca).
DANaurel 027La Muzeul Etnografic din Sighetu Marmaţiei a fost vernisată expoziţia retrospectivă ”MARAMUREŞUL ANCESTRAL ŞI VEŞNIC” a pictorului AUREL DAN. Despre artistul şi profesorul Aurel Dan au vorbit: prof. dr. Ioan Dorel Todea, ing. Horia Scubli, primar al municipiului, artistul plastic dr. Ioan Marchiş, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Maramureş, Sanda Miller din Londra, critic de artă şi artista plastică Mariana Godan. Maestrul Aurel Dan a vorbit celor prezenţi despre activitatea sa artistică, despre Maramureş, despre satul care a avut o influenţă covârşitoare asupra tematicii picturilor. ”M-am născut la ţară şi locuiesc la ţară. Am îndrăgit întotdeauna lumea satului şi obiceiurile, poveştile şi munca ţăranului. Când m-am căsătorit la Rona de Sus, secretarul primăriei mi-a comunicat că sunt al 43-lea român domiciliat în comuna populată în majoritate de ucraineni. Aici m-au impresionat nu doar oamenii, dar şi sistemul de coordonare al uliţelor care toate se duc spre centru, spre biserică – prima construcţie din sat. La ţară m-au impresionat casele, gardurile, târgurile, sărbătorile”.
Dr. Sanda Miller: ”Văd pentru prima dată lucrările lui Aurel Dan. El are câteva teme importante. În primul rând domină peisajele care sunt făcute de sus, din zborul păsărilor. Găsim acest aspect cosmic care face din om o furnică ceea ce înseamnă că totul este o creaţie a lui Dumnezeu. O altă temă ar fi legătura dintre natură şi om. (…) Am văzut astăzi aici în muzeu dracii expuşi împreună cu personajele din Viflaim. Cred că dracii m-au făcut să mă apropii mai mult sufleteşte decât analitic de picturile dlui Aurel Dan.”
Dr. Ioan Marchiş: ”Noi, cei care am terminat Artele plastice la Cluj am fost instruiţi pe linie clasică. Trebuia să ştii desen şi anatomia corpului uman. Aurel Dan are intuiţia geometrică a satului maramureşean, a satului primordial. El a ajuns de la o concreteţe la descrierea în cohorte general abstracte a lumii pe care el o construieşte. El răstoarnă simetria dintr-o îndrăzneală ieşită din comun care e şi culturală. Aurel Dan este şi un om cult. Nu se poate face artă fără cultură. Este foarte bine că se nasc genii în Bârsana. Dar ele acolo rămân, la căminul cultural. Cultura este obligatorie pentru un artist. Marile speranţe se împiedică în cultură. Aurel Dan citeşte mereu. Lucrările sale sunt radiografii ale sentimentelor. Un desen spontan care stă între naiv şi clasic are povestea icoanelor pe sticlă.(…) Aurel Dan are povestea satului şi totuşi este foarte modern pentru că el are geniu. Ministerul Culturii şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş i-a acordat Diploma de Excelenţă a judeţului Maramureş pentru întreaga sa activitate plastică dedicată satului maramureşean primordial. Astfel de Diplome au mai primit doar dr. Vasile Latiş, dr. Mihai Dăncuş şi dr. Grigore Leşe”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.