Clădire lăsată în paragină de ani de zile!

0
526

Clădirea de pe str. Hortensiei  (nu se ştie exact ce număr poartă clădirea, întrucât sunt trei cu numărul 5A), cea care a fost construită cu ani în urmă de către omul de afaceri Josef Obernauer (spaţiul fiind destinat iniţial unei grădiniţe), este de cel puţin 15 ani lăsată în paragină. Oameni ai străzii şi-au făcut culcuş pe terasa clădirii, acolo se adăpostesc noaptea, beau, mănâncă, fac scandaluri, deranjează locuitorii din cartier, fac din tufişuri closet public… Bălăriile au năpădit inclusiv pe acoperişul clădirii, pe scări, geamurile sunt sparte, vegetaţia a crescut în jur ca în pădure. Şi toate acestea, în centrul urbei. Poliţia a fost sesizată de multe ori, privind nerespectarea ordinii publice de către oamenii străzii, beţi sau drogaţi. Agenţii au făcut ordine, dar scandalagiii au revenit după câteva zile.

„Este inadmisibil  ca în centrul oraşului să apară un asemenea focar de infecţie – ne spun locuitorii din blocul învecinat cu clădirea în cauză. Noi nu ştim a cui este imo­bilul, unii spun că este al Primăriei, alţii ca ar fi a Fundaţiei Somaschi… Indiferent cine ar fi proprietarul, acesta trebuie somat să facă curăţenie, să tundă iarba, să taie copacii, că doar nu suntem pe Craica! În primul rând, Primăria nu trebuia să  elibereze autorizaţie de construcţie pentru o clădire care nu are ieşire, nu are curte, parcare, indiferent ce destinaţie i se va da cândva!”

E-ON Gaz nu-şi tratează cu respect clienţii?

Domnul N.D. din Baia Mare ne sesizează că este imposibil să descifreze hăţişurile unei facturi eliberate de E-ON Gaz. Şi anume, la restanţe apare o sumă de bani pe care trebuie s-o plătească, însă citind vechea factură, acolo nu apare nici o sumă pe care ar fi trebuit s-o plătească, de vreme ce factura a fost plătită la zi, ne spune cetăţeanul. Domnul N.D. nu înţelege de unde apare suma restantă. De asemenea, nu pricepe de ce fiecare consumator este obligat să plătească gazul în avans (factura estimativă). De ce se folosesc alţii de banii consumatorilor, estimând sume exorbitante?, este nelămurit omul. E-ON ar face bine să-l lămurească, în mod special!

Plăcuţele trilingve în Baia Mare sunt conforme cu legea?

O doamnă din Baia Mare pune întrebarea dacă este legală hotărârea Consiliului local Baia Mare, conform căreia vor fi montate plăcuţe trilingve la intrarea în municipiul Baia Mare. Aceasta subliniază: „Din câte cunosc eu, trebuie să existe 20% locuitori români de etnie maghiară, ca pondere a minorităţii, pentru a se putea monta plăcuţe şi în limba maghiară.  Dar nu sunt. De limba germană nu mai vorbim, populaţia de etnie germană este şi mai puţină”.
Conform art. 76  din Legea 215/2001 (2): În unităţile administrativ teritoriale, în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, în raporturile lor cu autorităţile administraţiei publice locale, cu aparatul de specialitate şi organismele subordonate consiliului local, aceştia se pot adresa oral sau în scris şi în limba lor maternă. Art. 4: Autorităţile administraţiei publice locale vor asigura inscripţionarea denumirii localităţilor şi a instituţiilor publice de sub autoritatea lor, precum şi afişarea anunţurilor de interes public şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective.
Întradevăr, în municipiul Baia Mare, minoritatea maghiară nu întruneşte procentul prevăzut de dispoziţiile legale mai sus menţinate. Cu toate acestea, în lege mai scrie: „Consiliul local are iniţiativa şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate pro­blemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale. Prin urmare, autoritatea locală este liberă să inscripţioneze denumirea localităţii în limbile minorităţilor pe indicatoarele de intrare şi ieşire din localitate, dacă există o manifestare de voinţă a autorităţii în acest sens”.
Cu alte cuvinte,  ceea ce nu este expres interzis de lege, este permis!

Puieţii plantaţi pe str. Delavrancea se usucă

Domnul Alexandru Belescu, locuitor al străzii Barbu Ştefănescu Delavrancea din Baia Mare, ne cere să tragem un semnal de alarmă către serviciul din cadrul Primăriei care a plantat puieţi ornamentali foarte frumoşi, însă aceştia se usucă din lipsă de apă. Domnul Belescu doreşte ca aceştia să fie udaţi, pentru că ar fi păcat să se usuce!

Redactor de serviciu, O.M.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.