De la România înarmată la România educată

0
401

De apreciat apariţiile dese şi unele consistente ale deputatului PSD Florin Cristian Tătaru în presă axate pe problemele învăţămîntului naţional, dar şi din urbea de pe Săsar.
Nu prea ne vine să credem că preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul educaţiei naţionale Mircea Dumitru se vor „sensibiliza” la opiniile exprimate de deputat, în scrisoarea deschisă. „Manifestul pentru viitor” ridică chestiuni presante, dar arhicunoscute de peste două decenii în învăţământ. Cei vreo zece miniştri postdecembrişti au „reformat” învăţămîntul românesc „ceauşist” pînă la haotizarea şi birocratizarea excesivă a şcolii şi a slujitorilor de la catedră.
Deputatul Tătaru propune ca aşa-zisul „proiect de ţară”, pritocit în grabă de guvernul Cioloş şi la Cotroceni, să înceapă cu „o analiză a sistemului de învăţămînt”!
Astfel de „analize” au fost cu duiumul, care au bulversat şi mai mult educaţia şcolară!
De mai bine de 15 ani, deşi sindicatele din învăţămînt se adună, protestează vehement, fac greve „japoneze”, ameninţă cu blocarea anilor şi a examenelor, strigă lozinci despre necesitatea de a se acorda – potrivit legii învăţămîntului – 6% din PIB, finanţarea acestui domeniu lîncezeşte în neputinţa guvernanţilor de a RESPECTA LEGEA EDUCAŢIEI NAŢIONALE! Nu e singura lege nerespectată!
Nici chiar preşedintele Iohannis, care este profesor şi din meditaţiile cu „prima doamnă” au reuşit – GHINION? – să cumpere 6 case, care aduc venituri grase familiei prezidenţiale, şi care a lansat sloganul „România Educată!”, nu a întreprins mai nimic esenţial pentru „schimbarea radicală” a sistemului!
Dar preşedintele Iohannis s-a ocupat cu PRIORITATE de o ROMÂNIE ÎNARMATĂ! A asudat serios ca ARMATA să primească pînă în 2017 o finanţare de 2% din PIB! Prezidentul, guvernul, ministrul Apărării se dau de ceasul „supunerii” faţă de mai-marii NATO ca să onoreze acest angajament „patriotic”! Nu precupeţesc energiile proprii pentru achiziţii de avioane de luptă performante, modernizarea „flotei” de război din Marea Neagră etc., înzestrînd cei vreo 80.000 de militari profesionişti – care se luptă „eroic” pentru gloria României în teatre de război prin Afganistan, Irak etc.
Aşadar, de la ROMÂNIA ÎNARMATĂ la ROMÂNIA EDUCATĂ e o cale atît de lungă – ca să-l pomenim pe Eminescu – că „zeci de ani i-ar trebui şcolii s-o ajungă”! Ne referim la PIB-ul de 6%! Un procent justificat de necesităţile reale ale şcolii, ale EDUCAŢIEI NAŢIONALE! Ale formării pentru viaţă, pentru un loc de muncă – şi nu pentru şomajul a miilor de absolvenţi! Reamintim, în treacăt, că în 1989 în Maramureş existau 54 şcoli profesionale, 6 şcoli de maiştri, 18 licee care pregăteau cadre pentru industrie, construcţii-arhitectură, agricultură, sănătate etc. Cred că puţini dintre vieţuitorii acelor vremi îşi mai aduc aminte de ing. prof. CONSTANŢA FILIP, directoarea de neegalat a şcolii profesionale şi liceului din Baia Mare, unde învăţau meserie circa 3.000 de elevi, care s-au afirmat ca „mari-meşteri-făurari” pe şantierele judeţului, edificînd cartiere de locuinţe, edificii de cultură, sanitare, sportive etc. După 1989, libertinajul din şcoli s-a transformat în linşaje, în batjocoriri, în indisciplină barbară, din care şi elevii (peste 80.000) şi profesorii (peste 6.000) s-au dezmeticit cam tîrzior că au pornit pe o cale greşită. Învăţămîntul „dual” – profesional-practic – l-am importat recent de la străini ca şi cum România n-ar fi avut o tradiţie veche în acest sens.
În Maramureş au venit investitori americani şi nemţi, care au găsit facilităţi la unele primării locale şi au dezvoltat industrii în aşezări ca Tăuţii Măgherăuş, Fărcaşa, Dumbrăviţa etc. Aici tinerii serioşi s-au calificat profesional şi practic, ocupînd un loc demn şi onorabil de muncă, acasă şi în societate!
Sigur, deputatul PSD Florin C. Tătaru are intenţii bune prin demersurile sale în chestiunile de învăţămînt. Dar mă îndoiesc că „scrisoarea sa deschisă” către Cotroceni şi Ministerul educaţiei va găsi ECOUL meritat. Cred că şi prezidentul Klaus Iohannis şi miniştrii învăţămîntului au uitat de obligaţia lor, ca şi a celorlalţi demnitari (parlamentari, guvernanţi etc.), de a asigura 6% din PIB pentru o ROMÂNIE EDUCATĂ şi nu ÎNARMATĂ!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.